Брюксел и "Газпром" отварят вратата за нашия хъб

Проектът е с висока добавена стойност и ще привлече инвеститорите

Брюксел и "Газпром" отварят вратата за нашия хъб | StandartNews.com

Руският концерн "Газпром" се договори с Еврокомисията да въведе конкурентно ценообразуване за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия, да разреши на държавите да препродават свободните им количества руски газ чрез реекспорт, да им осигури достъп до западноевропейските газови хъбове и да се откаже от непазарни преимущества, получени за сметка на контрола върху газотранспортната и газоразпределителната инфраструктура. По този начин "Газпром" се опитва да избегне глоба до 10% от оборота, която Европейският антитръстов орган смяташе да му наложи за злоупотреба и господстващо положение на газовия пазар в Източна Европа. Какви ще са последствията за България от това решение на руския концерн, "Стандарт" попита енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

************

Споразумението между Европейската комисия и "Газпром" точно в този момент е добър показател за всички "exit" настроения. Европа вече показва безспорните си предимства, когато е обединена. "Газпром" започна да се освобождава от участие във фирми в цяла Европа, защото концернът е 3 в 1: собственик, доставчик и разпространител на газа. Така се разкъса вертикалната интеграция във веригата на доставките. Миналата година при 450 млрд. куб м. газ потребление, Европа е получила 176 млрд. куб м. от "Газпром" за година, това е над 40 на сто. Явно Европа и "Газпром" вървят един към друг в търсене на компромис.

Не трябва да забравяме и геополитическия фактор. Шистовата революция накара "Газпром" да бъде по-гъвкав. Руснаците се опасяват не само от възможната санкция от страна на ЕС, която е 10 на сто от световния оборот на компанията, а и от възможността да бъдат изместени от пазара.

Вярно е, че може 10 години упорито "Газпром" да си плаща глобите, но става дума за стотици милиарди глоби при световен оборот от 100 млрд. долара годишно. "Газпром" промени политиката си не само към Европа, но и към Турция именно под натиска на шистовия газ.

Другият факт е, че през 2019 г. руснаците искат решително да спрат доставките през Украйна, което означава, че за да се върже баланса трябва да се осъществи "Турски поток" в 2 тръби, газовия хъб "Балкан" в 2 или поне 1 тръба, както и "Северен поток 2", поне наполовина.

Това кара Русия да бъде в "мека позиция"

По-важното е че отпада ограничението излишните количества газ да се изнасят. Това компрометира клаузата " take or pay". Например, договорил си 3 млрд. куб. м. доставки, но ползваш само 2,8. Остатъкът трябва да се плати без да го вземеш и така на практика кредитираш "Газпром". Интересното е, че количеството ще го получиш след края на договора, когато си взел последната годишна доставка и си останал със свободен капацитет. На практика "Газпром" изисква предплащане на колосални количества газ. Сега, когато при излишен газ той може да бъде продаваш, тази кауза се обезсмисля. Много е важно, че България играе активна роля.

Първият пробив бе, когато се осъществи виртуалната сделка с Гърция. Ние сме първите, които направихме пробив и макар и с малка крачка направихме либерализацията на пазара. Както се вижда това вече има много важни последствия. Другият важен момент е във формулата, според която цената се образува на базата на котировките на алтернативните горива като газьол и мазут. С други думи

България не стоеше със скръстени ръце да вика неволята

а седна да си оправи каручката. Макар и бавно нещата с интерконектора с Гърция вървят, а връзката от България към Румъния вече действа. В обратна посока най-рано следващата година ще заработи, след като Румъния усвои европарите за компресорна станция. Подписа се и споразумение със Сърбия, компресорните станции са изцяло модернизирани с нови газотурбини. Ние сме най-активният газоразпределителен център от всички останали. Над 250 мегавата имаме активна енергия, която влагаме в компресорите.

За "Южен поток" нещата са ясни. Руският посланик Анатолий Макаров каза: "Ние чакаме". Това никога не беше казвано. Европа даде 900 000 евро за предпроектни проучвания на газовия хъб "Балкан", а сега чакаме решението на Еврокомисията.

Идеята за хъба предполага доставки на руски газ до входа на Европа. Затова казах "Южен поток" умря, да живее газовият хъб "Балкан". Руснаците ще докарват газ до Варна, но искат гаранция, че ще има инфраструктура, която да доведе газа до Европа и ние като купувач да гарантираме, че ще купим тези количества газ. Заради проекта за "Южен поток" вече има строително разрешение, има икономическа оценка, има трасе с гарантиран сервитут. Сега остава икномическата обосновка, която ще бъде готова до края на годината и след това се пуска инвестиционното предложение. Пари в света има, но всеки ще купи проект с висока степен на готовност - имаш гарантиран газ от Русия, гарантирано трасе, остава само маркетинга.

След като Европа дава зелена светлина, дали след изборите у нас на власт ще дойдат, червени, пембени, зелени, вече няма никакво значение. Нашите политици, макар и да се плюят, имат консенсус по големите проекти. Всички са наясно, че след изборите ще говорим за газовия хъб и АЕЦ "Белене", защото наистина има сериозни инвеститори, които искат стабилност. В тази държава трябва да влязат пари, а газовият проект е с висока добавена стойност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай