Бойко си върна инициативата

Бойко си върна  инициативата | StandartNews.com

Ритането по кокалчетата в управляващата коалиция създава проблеми на премиера

Отвъд спекулациите и интерпретациите около смените в МВР няколко неща стават ясни. Първото е, че подаването на оставка беше своеобразна солова акция от страна на министър Веселин Вучков, която не е била предварително дискутирана в рамките на Министерски съвет. Самият факт, че премиерът Борисов беше по някакъв начин изненадан, говори за определено напрежение вътре в управляващата коалиция. Правилата за функциониране на всяко правителство изискват сериозните решения да минат през етапи на обсъждане и съгласуване. Неочакваната оставка навежда на мисълта, че Борисов е донякъде прав, когато казва, че някой се опитва да му направи номер.

Въпросът е кой стои зад тази акция и тук започват спекулациите. Определени кръгове бързо обявиха победа на морала над зависимостите, а пък "Протестна мрежа" насрочи протест. Изглежда някой се опитва да проведе морална кампания, в която този път ролята на "лошия" да бъде отредена на Бойко Борисов.

Премиерът много бързо реагира, като прие оставката на Вучков и поиска шефът на ДАНС и главният секретар на МВР да се оттеглят. Борисов показа, че има добри представи за технологията на властване. Взе инициативата и направи добър политически ход с номинацията на Румяна Бъчварова. Нейната сила е не само като отговорник за коалиционната политика и посредник между ГЕРБ и Реформаторския блок, но и като един от най-верните хора на премиера. С нейното назначаване Борисов показа, че ще иска лично да контролира какво се случва в МВР.

Малко се пресолява манджата със сюжета за взаимоотношенията между ГЕРБ и ДПС. Съществуват зависимости, но те са политически. Последните събития обаче са резултат от вътрешната конкуренция в управляващата коалиция, от опитите на различните партии и групи да напомнят за себе си. Те търсят възможности да се еманципират и да покажат собствени физиономии, защото наближават местните избори и за тях е важно как ще се позиционират. Позиционирането им минава през търсене на разграничителни линии с ГЕРБ. Интересно е как ще се развият взаимоотношенията вътре в правителството - дали ще се търсят поводи за ритане по кокалчетата, или ще се демонстрира стабилност. При липсата на силна опозиция управляващите партии са принудени да се състезават сами със себе си, което пък създава дискомфорт на премиера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай