Борсата ни живна, еврото поскъпна

Борсата ни живна, еврото поскъпна | StandartNews.com

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант ИП "Бул Тренд Брокеридж"

Федералният резерв беше основният двигател на движенията на международните финансови пазари през последната седмица. Централната банка на САЩ не поднесе изненада за пазарите. По-важното за пазарните участници беше, че ФЕД намери начин да им подскаже, че повишаването на лихвите е на дневен ред, но няма да се случи с бързо темпо, тъй като въпреки продължаващото подобрение на трудовия пазар (безработицата), прогнозният БВП на САЩ за 2015 и 2016 г., както и прогнозираната инфлация, са по-ниски от очакваното. Федералният резерв продължава да отчита като незадоволително повишаването на трудовите заплащания. Поскъпването на долара също тревожи централните банкери, тъй като поевтинява вноса и оскъпява износа на САЩ.

Това особено много зарадва пазарите на акции в САЩ и те рязко поскъпнаха. Акциите в Европа продължиха възходящия си поход. Германският борсов индекс DAX отбеляза 10-та поредна седмица, оцветен в зелено, с което ръстът му от началото на годината достигна 23%. Американският петрол WTI достигна ново шестгодишно дъно близо до $44, но приключи седмицата около 46,5 долара. Не можем да говорим, че петролът е приключил низходящото си движение, тъй като данните показват, че предлагането не намалява въпреки ниските цени, докато слабият ръст на световната икономика не предполага повишаване на търсенето. Всеки ден запасите от петрол на САЩ поставят нов рекорд, а капацитетът за съхранение на суровината се очаква да бъде изчерпан съвсем скоро. Най-вероятно ни очакват още по-ниски цени.
Златото и среброто обаче регистрираха чувствително покачване, което в голяма степен им отваря пътя за възходящо движение в следващите седмици.

Най-волатилни бяха валутните пазари. Еврото, поне временно, прекрати спада си спрямо американската валута, като от най-ниските си стойности за седмицата и за последните 12 години от 1.046 долара за евро, за момент дори прехвърли 1,10 в турбулентните минути след заседанието на ФЕД, за да приключи седмицата над 1,08. Това не му гарантира нищо повече от няколко по-безболезнени седмици в краткосрочен план. Паритет между еврото и долара и дори превес на долара над еврото остава основен сценарий на повечето водещи валутни анализатори по света.

Съвсем случайно глобалният позитивизъм достигна и българския капиталов пазар. След като около 3 месеца цените на родните компании се понижаваха в резултат на недомислени законови промени, инвеститорите започнаха да набират смелост и съвсем леко да активизират покупките си. Достигнатите ниски цени на фона на рекордните нива на борсовите индекси по света и в региона, рекордно ниските лихви по депозитите, намаляващите лихви по кредитите, умереното засилване на икономическия растеж у нас, са сред основните стимули за купувачите на родни акции. Конкретният повод за оптимизъм дойде от парламента, където депутатите дават убедителни сигнали, че са готови да поправят грешката си, не изключвайки публичните дружества от обхвата на глобите в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Така всички родни борсови индекси се повишиха с между 1 и 2% за седмица, изтривайки част от натрупаните загуби от средата на декември насам. Но все пак е необходимо поскъпване от още около 8% за пълно неутрализиране на спада, започнал със злополучната пенсионна "реформа. Разумни решения и поправяне и на грешката в пенсионната реформа биха били катализатор на по-силно активизиране на инвестициите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай