Борисов ще е гарант пред Европа за кабинета

ГЕРБ и Патриотите са длъжни да съставят правителство, защото това е волята на избирателите

Борисов ще е гарант пред Европа за кабинета | StandartNews.com

Една от опасностите, пред които са изправени ГЕРБ и Обединени патриоти за създаване на коалиция, ще е крехкото мнозинство, което ще имат. Останалото, което може да се яви някакъв препъникамък, са няколко политики, по които имат различия и те трябва да бъдат преодолени. Смятам, че двете страни ще успеят да ги изгладят.

Един от спорните въпроси са социалните плащания и пенсиите, на които Обединените патриоти много държат и които ще натоварят доста бюджета, което пък предизвиква опасения у ГЕРБ. Отношението към Турция също е доста различно. ГЕРБ са с по-меко отношение, търсят разбирателство, докато Патриотите са по-твърди. По въпроса за промяната на изборното законадателство двете страни нямат допирни точки и не мисля, че може да има разбирателство. Освен това, това е въпрос, който трябва да се реши в много по-широк формат, а не само между двете партии.

Това вероятно ще е един от първите въпроси, с които трябва да се заеме новият парламент и то с участието на всички. Трябва да се намери консенсусно решение, което да удовлетворява всички. И смятам, че парламентът ще се заеме с този въпрос притиснат от обстоятелствата, а не толкова от поставени ултиматуми.

Освен гореизброените възможни препятствия, пречки от идеологическо или организационно естество не виждам още повече, че това е волята на избирателите. ГЕРБ и Патриотите просто са длъжни да направят правителство. И не смятам, че ще имат някакви особени проблеми. Проблеми могат да дойдат от Европа, където трябва да разберат и приемат Патриотите като една партия, която не застрашава нашето еврочленство. Аз лично смятам, че Европа ще преглътне националисти в управлението на България при положение, че Бойко Борисов е премиер. Европа има опита с него, така че това ще бъде за нея една достатъчна гаранция.

Що се отнася до предложението на Валери Симеонов за широка коалиция с участието и на БСП, това беше начин да се покаже, че Патриотите могат да работят и с другите, за да се притиснат сеташните потенциални партньори да са по-меки и да предложат по-добри условия. Силната позиция на Патриотите действително е това – да застанат в центъра и да имат опции и в двете посоки. Въпреки това те не са показали, че ламтят особено с кой знае какви амбиции за министерски постове. Мисля, че в това отношение няма да има проблеми.

В бъдещето правителство аз по-скоро не виждам участие на Веселин Марешки и на „Воля". Биха го приели да ги подкрепя без участие в изпълнителната власт. Това обаче е нещо, което Марешки категорично отхвърля. Поне засега не виждам допирните точки с него.

Аз лично смятам, че нови избори ще има след година и половина. Външните обстоятелства, българското председателство на ЕС налагат да има стабилна обстановка в страната. Това председателство ни дава големи шансове, трябва да се опитаме да си защитим интересите. След което не смятам, че това крехко мнозинство ще може да изкара цял мандат. Все пак представителството е много тясно, извън парламента останаха много големи обществени групи и това положение не може да продължи дълго.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай