Безпартийният екип ще свали напрежението

Безпартийният екип ще свали напрежението | StandartNews.com

Кольо Колев, социолог от Медиана

Премиерът и министрите определено не са ярки политически фигури. В този смисъл няма да има особено напрежение, че са хора на тази или онази партия. Затова смятам, че това е удачен ход на президента Росен Плевнелиев. Все още не мога нищо да кажа за качествата на отделните хора, тъй като не можем да кажем как ще действат и какви ще са приоритетите им.

Разбира се, има много сериозни предизвикателства, срещу които ще бъдат изправени тези хора. След 4-годишното безобразно управление на ГЕРБ е ясно, че и администрацията, и всички държавни структури са в окаяно състояние. Каквото впрочем и състоянието на цялата държава. Според мен ще се засили напрежението на улицата, защото ще дойдат следващите сметки за ток и парно, отделно има проблеми в здравеопазването, лимитите за болниците. Може да има и протести на различни съсловия. Така че всичко зависи от професионалните качества на министрите и от това как те ще действат.

Три жени като вицепремиери - не мога да кажа дали е добре. Първо трябва да се видят какви са качествата им. Народът няма да остане доволен от избора на служебното правителство, защото голяма част от тях са докарани до състояние не да искат някой да ги управлява. А да изреват срещу всички. Хората няма да останат доволни, но донякъде ще бъде туширано напрежението на принципа - "Дай да видим какво ще стане".

Скрита критика към досегашната власт

Васил Тончев, агенция "Сова 5"

Подборът на лицата от служебното правителство определено е сполучлив и вдъхва умерен оптимизъм. Президентът успя да събере екип от експерти, необвързани или слабо обвързани с партиите. Като по-ексцентрични назначения може да определим само тези на на спорта и културата - Петър Стойчев и Владимир Пенев. Но това не е проблем, доколкото в момента тези сфери определено не са приоритетите на дневния ред на обществото.

Интересен и смел ход е назначаването на Петя Първанова за вътрешен министър. Това става за първи път в българската история. Смел, защото не е ясно колко тя ще успее да си създаде авторитет сред личния състав на едно все още подчертано "мъжко" ведомство.

Що се отнася до структурата на кабинета, в нея може да се потърси една скрита критика към досегашното управление. Досега един от вицепремиерите бе финансовият министър, а в този кабинет тази роля се поема от социалния такъв. Също така подчертаването на мястото на  енергетиката в новото министерство е знак, че ще се направи сериозно усилие да се изчистят проблемите - или поне да се постави начало на решаването им - в този невралгичен сектор, заради които започнаха гражданските вълнения.

Записаха: Милена Минчева и Константин Събчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай