Бездушието, което убива децата ни

Държавната агенция досега се оказва безсмислена

Бездушието, което убива децата ни | StandartNews.com

 

 

Подреденият живот е глезотия, която съществува в някой друг свят, където са ясни правилата. Българският живот е жалка сбирщина от черни загадки и парадокси, в който аномалиите са превърнати в правила. Едва ли Кеворк Кеворкян ще се разсърди, че използваме този негов цитат от последното му есе. Истината е, че усещането на неистов страх вече е сковало обществото. И в това усещане този път има нещо много по-дълбоко и по-зловещо от досегашното ни безпокойство - за нестабилност на държавата, за политическа мерзост или за икономически далавери. Става дума за най-големия страх - за бъдещето на децата ни. Броени дни преди първия учебен звънец, три шокиращи случая не могат да излязат от ума ни. И ако пребитото 2-годишно момиченце от Панагюрище има шанс да изключи от паметта си този ужасен побой, то за един ученик край Пазарджик ужасният край настъпи, а за друго момче - пак от региона - животът се очертава да е безкраен ужас.
Черната серия от фатални инциденти започна с 6-годишния Юри от село Виноградец, който застрелял с пистолет Глок 21 бизнесмен в заведение, в което празнувала родата му. Ден по-късно се оказа, че виновникът е бившият вече шеф на общинския съвет, който влезе в ареста. Но за малко. Защото собствените родители

сложиха на детето си печат "убиец" завинаги

И развяха като доказателство показания пред полицаи, в които хлапето не можело да различи кой от двамата чичковци, които били на масата, му подхвърлили хладното оръжие. С каква съвест оттук-нататък ще заспива тази майка, даже изобщо не ни интересува. Защото тя не заслужава това име. Каква е партийната съдба и криминалното минало на доскоро първият човек в селото, касае само политиците. Но какво ще стане с детето и дали ще преживее травмата, е най-важният въпрос, който виси със страшна сила. Защото ако някой не вземе мерки, едва започнал, животът му е опропастен. И нищо чудно след време да прочетем за него същата новина, с която 11-годишният Венислав също шокира страната . Петокласникът от Стрелча, който бил отличен ученик и спортист, сложи край на живота си с видеопослание от телефон: "Отивам на по-хубаво място и ще ви чакам. Обичам ви!" Как от заключена каса едно дете изважда пушка ИЖ, зарежда я с патрон за глигани и се гръмва с дългата цев, остава хорър загадка за криминалистите. Докато тя се разплита, сигурно ще чуем всякакви версии и на родители, и на съседи. Но няма да чуем истината, която ни вълнува всички нас... А именно - защо едно нормално българско дете вижда ад в живота, който живее. И кой е виновен за проявеното бездушие - улисаните в проблемите си родители, стъпканото достойнство и авторитет на учителите, лицемерието на държавата или абсолютната арогантност и агресия на улицата и обществото.
Нека всички се замислим за това още днес. Не след 5 дни, когато с влизането в класните стаи, дневният ред ще е друг. Ще се броят колко от липсващите досега 206 000 ученика са вкарани принудително. Колко училища не са приключили ремонтите. И какви са новите занимания, заради които родителите отново ще трябва да прекрояват бюджетите си. Началото на учебната година ще зарадва и ученици, но и политици. Управляващите няма как да не се хвалят с новите учителски заплати, опозицията сигурно пак ще бие заради скандала с учебниците за бедни, полицаите ще гонят дезертирали ученици, а съдът ще раздава глоби за нехайни родители. А за да има и по-сериозни наказания, депутатите с радост ще прекроят графиците си и вместо конфликтният Антикорупционен закон, ще се заемат заради изтърваните от училище деца с поредните поправки в НПК.
Ясно е кой се грижи за образованието на децата ни. Кой обаче ще ги закриля, ако се случи поредният нещастен инцидент. Някак си натрапчиво отсъства институцията, която за това е създадена - Държавната агенция за закрила на детето. Абдикира не само в последния месец, но и в последните години. След поредицата от рокади за три години, днес

тази агенция живее свой собствен живот

И си има своите приоритети, които отчита, че изпълнява стриктно. Ръководи се от амбициозната и красива Офелия Кънева. Бившата участничка в Мис България и бивша дясна ръка на кмета Лечков оглави агенцията след скандал с фонда за лечение на деца на нейната предшественица. Оттогава дава рядко интервюта, но обира награди за успешни лидери. Гордее се, че в програмата й акцент са талантливите деца, добрата връзка на социалните работници с академичните среди. И смята за важно децата да участват все по- активно в обществено политическия живот. Интересно е да знаем дали след думите на Венислав още мисли така. Или въобще какво мисли - талантливите деца са гордостта на нацията. Но проблемните деца са най-голямата болка - затова ако ще прехвърля проблема на полицаите, прокуратурата и техните психолози, по-добре е Кънева отсега да поеме само най-голямата й гордост - новосформирания съвет на децата..Ако пък наистина иска да помогне за закрилата им - да каже намеренията си. Иначе децата ще останат да зависят само от правилата на улицата, а талантливите им връстници ще мислят само за Терминал 2.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай