Вторник,

Бездушието, което убива децата ни

От: Администратор -
Бездушието, което убива децата ни
A
A
A

 

 

Подреденият живот е глезотия, която съществува в някой друг свят, където са ясни правилата. Българският живот е жалка сбирщина от черни загадки и парадокси, в който аномалиите са превърнати в правила. Едва ли Кеворк Кеворкян ще се разсърди, че използваме този негов цитат от последното му есе. Истината е, че усещането на неистов страх вече е сковало обществото. И в това усещане този път има нещо много по-дълбоко и по-зловещо от досегашното ни безпокойство - за нестабилност на държавата, за политическа мерзост или за икономически далавери. Става дума за най-големия страх - за бъдещето на децата ни. Броени дни преди първия учебен звънец, три шокиращи случая не могат да излязат от ума ни. И ако пребитото 2-годишно момиченце от Панагюрище има шанс да изключи от паметта си този ужасен побой, то за един ученик край Пазарджик ужасният край настъпи, а за друго момче - пак от региона - животът се очертава да е безкраен ужас.
Черната серия от фатални инциденти започна с 6-годишния Юри от село Виноградец, който застрелял с пистолет Глок 21 бизнесмен в заведение, в което празнувала родата му. Ден по-късно се оказа, че виновникът е бившият вече шеф на общинския съвет, който влезе в ареста. Но за малко. Защото собствените родители

сложиха на детето си печат "убиец" завинаги

И развяха като доказателство показания пред полицаи, в които хлапето не можело да различи кой от двамата чичковци, които били на масата, му подхвърлили хладното оръжие. С каква съвест оттук-нататък ще заспива тази майка, даже изобщо не ни интересува. Защото тя не заслужава това име. Каква е партийната съдба и криминалното минало на доскоро първият човек в селото, касае само политиците. Но какво ще стане с детето и дали ще преживее травмата, е най-важният въпрос, който виси със страшна сила. Защото ако някой не вземе мерки, едва започнал, животът му е опропастен. И нищо чудно след време да прочетем за него същата новина, с която 11-годишният Венислав също шокира страната . Петокласникът от Стрелча, който бил отличен ученик и спортист, сложи край на живота си с видеопослание от телефон: "Отивам на по-хубаво място и ще ви чакам. Обичам ви!" Как от заключена каса едно дете изважда пушка ИЖ, зарежда я с патрон за глигани и се гръмва с дългата цев, остава хорър загадка за криминалистите. Докато тя се разплита, сигурно ще чуем всякакви версии и на родители, и на съседи. Но няма да чуем истината, която ни вълнува всички нас... А именно - защо едно нормално българско дете вижда ад в живота, който живее. И кой е виновен за проявеното бездушие - улисаните в проблемите си родители, стъпканото достойнство и авторитет на учителите, лицемерието на държавата или абсолютната арогантност и агресия на улицата и обществото.
Нека всички се замислим за това още днес. Не след 5 дни, когато с влизането в класните стаи, дневният ред ще е друг. Ще се броят колко от липсващите досега 206 000 ученика са вкарани принудително. Колко училища не са приключили ремонтите. И какви са новите занимания, заради които родителите отново ще трябва да прекрояват бюджетите си. Началото на учебната година ще зарадва и ученици, но и политици. Управляващите няма как да не се хвалят с новите учителски заплати, опозицията сигурно пак ще бие заради скандала с учебниците за бедни, полицаите ще гонят дезертирали ученици, а съдът ще раздава глоби за нехайни родители. А за да има и по-сериозни наказания, депутатите с радост ще прекроят графиците си и вместо конфликтният Антикорупционен закон, ще се заемат заради изтърваните от училище деца с поредните поправки в НПК.
Ясно е кой се грижи за образованието на децата ни. Кой обаче ще ги закриля, ако се случи поредният нещастен инцидент. Някак си натрапчиво отсъства институцията, която за това е създадена - Държавната агенция за закрила на детето. Абдикира не само в последния месец, но и в последните години. След поредицата от рокади за три години, днес

тази агенция живее свой собствен живот

И си има своите приоритети, които отчита, че изпълнява стриктно. Ръководи се от амбициозната и красива Офелия Кънева. Бившата участничка в Мис България и бивша дясна ръка на кмета Лечков оглави агенцията след скандал с фонда за лечение на деца на нейната предшественица. Оттогава дава рядко интервюта, но обира награди за успешни лидери. Гордее се, че в програмата й акцент са талантливите деца, добрата връзка на социалните работници с академичните среди. И смята за важно децата да участват все по- активно в обществено политическия живот. Интересно е да знаем дали след думите на Венислав още мисли така. Или въобще какво мисли - талантливите деца са гордостта на нацията. Но проблемните деца са най-голямата болка - затова ако ще прехвърля проблема на полицаите, прокуратурата и техните психолози, по-добре е Кънева отсега да поеме само най-голямата й гордост - новосформирания съвет на децата..Ако пък наистина иска да помогне за закрилата им - да каже намеренията си. Иначе децата ще останат да зависят само от правилата на улицата, а талантливите им връстници ще мислят само за Терминал 2.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички