Бедствието като дежа вю

Кошмарът отпреди 4 г. се върна в Мизия, но виновен пак е само дъждът

Бедствието като дежа вю | StandartNews.com

Когато ревът на нахлуващата вода събуди в нощта срещу вторник жителите на Мизия, много от тях вероятно са мислили, че сънуват кошмара отпреди 4 години. На 2 август 2014 г. няколко прелели малки язовира причиниха потоп, който взе жертви и нанесе щети за милиони. Тогава надълго и нашироко се обясняваше какви превантивни мерки ще се предприемат спешно и незабавно, за да не се повтори драмата. От контрол върху язовирите до почистването на коритото на река Скът, която миналия път удави града. Сега стихията отново изненада хората от Мизия, наводни им домовете, съсипа им градините и разби асфалта по улиците. Каква утеха е за тях, че този път бедствието не е заради прелялата река, а заради пороите в съседните Оряхово и Кнежа, откъдето тръгнала голямата вълна. Вероятно днес ще чуем, че такива валежи падат веднъж на сто години и всички сме безсилни пред природата. И ще ни дадат за пример Япония като еталон за перфектно подредена държава, където последните наводнения взеха над 150 жертви. Истината обаче е, че ако стихията, която връхлетя Страната на изгряващото слънце, беше ударила нас, жертвите и пораженията щяха да са с пъти повече. Защото най-големият български бич

е граничещата с тотално безхаберие немарливост

И размиването на отговорността. Със сигурност сега държава и общини ще си прехвърлят вината кой какво и защо е проспал, за да се случи белята. Но от това на хората няма да им стане по-лесно.

Вчера градоначалникът на Кърджали Хасан Азис прогнозира, че най-вероятно колегите му ще операт пешкира заради пораженията и драмите от последните порои.

„В момента като че ли кметовете на общините са виновни за наводненията в страната, включително и за поройните дъждове. Именно те са глобявани за това, че не се грижат за язовирите", заяви Азис. И обясни, че продължава хаосът с водоемите, където една част са общински, други частни, а най-големите държавни.

След всяка трагедия гневът на хората избухва, но след години разследване се оказва, че няма друг виновник, освен лошото време. И така до следващата беля, която винаги ни изглежда като дежа вю.

Няма и една петилетка от кошмарната 2014 г., когато

за 44 дни България бе застигната от над 10 жестоки наводнения

Стихията погуби 13 души във варненския квартал "Аспарухово", още две жертви даде Мизия, трима удавени имаше и в Бургаско. Тогава политиците се надпреварваха да газят калта и да обясняват какво трябва да се направи, за да не се повторят драмите.

Думите и обещанията отлетяха, а миналата година пак трима души загинаха при наводнения край Бургас. Обяснението беше за скъсани стени на каскадни язовири въпреки уверенията на местните власти, че съоръженията са минали проверки и не са били открити проблеми.

Сега пък Мизия преживя дежа вю на драмата отпреди 4 години, за късмет без загинали. И отново виновен е само дъждът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай