Българската следа в една световна афера

Докога репутацията ни ще се пропуква заради "случаи" като Митрев

Българската следа в една световна афера | StandartNews.com

Българската следа в нашумялата афера "Азербайджанска пералня" засенчи вялите тържества в деня на Съединението и вгорчи празника както на властта, така и на опозицията. Докато премиерът Борисов и гръцкият му колега Ципрас си стискаха ръцете за по-голяма стабилност на Балканите, неочаквано се оказа, че европейската ни репутация се пропуква. И то не заради гаф с подготовката на европредседателството или със спрени пари от еврофондовете. А заради замесването в мащабна схема на търговия с влияние и пране на пари на един от най-високопоставените българи в международните финансови институции - Калин Митрев.

Освен че е дългогодишен наш представител в Европейската банка за възстановяване и развитие, той е и съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която точно преди година беше на крачка да спечели битката за шефското място в ООН. Журналистическо разследване на "Гардиън" и още 20 световни медии разкрива шокиращи данни как в продължение на четири години са направени повече от 16 000 банкови транзакции за близо 2.9 милиарда долара от Азербайджан към известни европейци, купувани са луксозни стоки и са прани пари чрез мрежа от непрозрачни британски компании. Бивш министър сложил ръка на 900 000 евро, настоящ банкер - на 425 000 евро. Въпросният финансист се оказа Митрев, който по това време е бил консултант за азербайджанска компания.

Новата афера "Азербайджанска пералня" със сигурност ще предизвика финансов трус в Европа и сигурно ще донесе пореден журналистически Оскар. Особено, ако властта в Баку е права, че зад поръчката да се очерни фамилията на Илхам Алиев стои дългата ръка на Джордж Сорос. Но колкото и да се персонифицира мозъкът на атаката, петното върху замесените в милиардната афера трудно ще се заличи. Светкавичната позиция на Съвета на Европа недвусмислено показва, че в Брюксел са повече от притеснени. На фона на проблемите с Брекзит и мигрантите, подобен скандал идва дюшеш на евроскептиците и засилва настроенията срещу евробюрократите. Особено във висшите ешалони. Така че реакцията най-вероятно ще бъде еднозначна - докато се докаже обратното, ще има пълно дистанциране от замесените в аферата. Същото най-вероятно ще се случи и в България. Финансовият министър Владислав Горанов вече обяви, че започва пълна проверка на парите на Митрев. И това е само началото. Защото часове след избухването на скандала, вече открито се заговори за смяната на представителя ни в ЕБВР. Подобна рокада няма как да мине безболезнено. Защото независимо, че в България Митрев минава под сянката на жена си, в Лондон безспорно той си свети със собствена светлина. С протекцията на висшата номенклатурата от социализма той успя за близо 20 години да се превърне в един от най-обиграните финансисти в Европейската банка за възстановяване и развитие и да си осигури няколко мандата като български представител в нея. Винаги верен на партията, той беше един от най-близките хора както на премиера Жан Виденов, така и на министър-председателя Сергей Станишев. Неслучайно първият го направи шеф на масовата приватизация, а вторият го изстреля в Евробанката със специален статут. С падането на Тройната коалиция, той закономерно загуби поста. Но след години в консултанския бизнес, изненадващо преди година се върна триумфално в голямата банка, вече като представител на група държави. Как точно е заслужи поста, тогава никой дори не попита, защото по същото това време всички следяха друга кариера в семейството му - а именно на жена му Бокова.

Тогава тя вкара България ако не в скандал, то в чудовищен конфуз при финалната битка за председателското място в ООН. Независимо че кабинетът смени кандидатурата на Бокова с тази на Кристалина Георгиева, настоящият шеф на ЮНЕСКО така и не се отказа от битката. Така целият свят остана изумен как малка България с големите си традиции в ООН има даже две кандидатури. Дипломатическите ни служби се видяха в чудо коя от двете да подкрепят, при положение че всеки ден власт и опозиция им звъняха с противоречиви указания. В крайна сметка на стола седна португалецът Гутереш, а Бокова, независимо от почетното второ място, така и не получи пост в ръководството на организацията. А след края на годината, когато мандатът й в ЮНЕСКО приключва, бъдещето й остава неясно. Особено след вчерашния нов скандал. Защото ако е прав Калин Христов, че ударът е целенасочено срещу нея, то едва ли ще успее да се пребори дори за Борда на директорите на Колизеума. Тепърва Бокова ще трябва да обяснява взаимоотношенията си като шеф на ЮНЕСКО с Азербайджан и свързаните с фамилията Алиеви фондове. Тя е упреквана в субективизъм при връчване на отличия на ЮНЕСКО, както и в даването на журналистическата награда на азербайджанския журналист Фетулаев, смятан за близък до властта в Баку.

Докога високопоставени български дами с номенклатурен произход от нелицеприятното ни минало ще вършеят като тайфуни с нежни имена, ще вилнеят из световната политическа сцена, замесвайки България в поредица от скандали? Тъкмо отшумя скандалът с Бокова и Георгиева в ООН и гръмна позорната за дипломацията ни сценка с откраднатото кремче на Поптодорова. Дългогодишната ни посланичка в САЩ бе задържана във Варшава и показана в световния мейнстрийм като видна клептоманка. И тогава името на Сорос бе замесено в скандала, а многобройните му все още служители в България, оцениха историята не като криминална, а като руска пропаганда.

Горката България. И власт, и опозиция със сигурност им идва да си заровят главата в пясъка след подобни български следи в поредицата световни скандали. Да не си на мястото на Владислав Горанов, на който сигурно ще му се наложи да предложи нова кандидатура за мястото на Митрев. А няма никаква гаранция за чиста и неопетнена репутация на който и да е нов наш представител в институцията. Да не си на мястото и на Корнелия Нинова, която сега отново става заложник на внуците на старата соцноменклатура. А за българите остава горчивия привкус, че българската следа в международните скандали се очертава трайна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай