Сряда,

България я чакат тежки времена

От: Failed to load user -
3308
България я чакат тежки времена
A
A
A

Клаус Шрамайер*

Дойче Веле

Симеон Дянков беше пожертван, защото не пожела да се съгласи с предизборните подаръци, които правителството се готви да раздаде, а именно - увеличения на заплатите и пенсиите. Много е жалко, че пешкира опира човек като Дянков. В тази ситуация той очевидно е предпочел да се върне на работа в Световната банка.

По повод масовите протести в България цените на тока са само повърхността. Същинската причина за този бунт е немотията на българския народ. Задълженията и бюджетният дефицит на страната може и да са ниски, но почти няма икономически ръст. А дори и да го има, той не стига до малкия, обикновения човек. Това, от една страна. От друга страна, забелязваме постоянен спад в рейтинга на ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов, което е знак за растящото политическо недоволство в страната. От години насам неотложните реформи се бавят, навсякъде неуредиците взимат връх. Към това трябва да прибавим несекващите скандали в съдебната система и постоянното протакане при взимането на важни решения. Да не говорим, че беше проведен и един напълно ненужен референдум. Отделно от това, казвайки "не" на проектите за АЕЦ "Белене" и "Бургас-Александруполис", Борисов настрои Русия срещу себе си. А както знаем, Москва не е загубила напълно влиянието си в България - тя продължава да дърпа конците в някои ключови области.

Ако протестите продължат със същата интензивност, с призиви за оставки и възгласи "Мафия", не е изключено да настъпят промени още преди изборите. Народното недоволство все още не е достигнало онази точка на кипене от януари 1997-ма, но то изглежда трайно и оставя впечатлението за организирани действия. За това говорят и протестите в провинцията. Можем само да гадаем кой стои зад народния бунт. Но едва ли е случайност, че БСП, ДПС и "Атака" искат оставката на правителството. Някои наблюдатели вече говорят за края на ГЕРБ. А алтернативата - правителство на БСП и ДПС, не е никак радостна за България. Спомняме си много добре как протече управлението на Тройната коалиция. С други думи: на България отново й предстоят тежки времена.

*Авторът е бивш посланик на Германия в София


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com