"Алфа Рисърч": Протестът раздели народа

1/3 от българите смятат, че бунтарите са платени

"Алфа Рисърч": Протестът раздели народа | StandartNews.com

Студентските протести разделиха народа. 60% от българите подкрепят бунтa на младите, докато 40% са против окупацията на университетите, сочат данните на "Алфа Рисърч". Представителното проучване е проведено сред 1030 души в периода 26-31 октомври 2013 г. Най-стабилно рамо на окупацията дават в столицата и в малките градове - 64-67%, по-ниско - 59-56% - в областните градове и селата. Подобна е подкрепата и сред отделните образователни групи - варира между 57% и 62%, като отново няма силни разлики между хората с различно образователно равнище. Нагласите се обръщат единствено при хората над 60 г. - сред тях протестът на студентите събира 52% неодобрение срещу 47% одобрение.

Платен ли е бунтът на младите? 2/3 от българите застават зад тезата, че студентските протести са "спонтанни, водени от чувство за справедливост", докато 29% - че са "платени и обслужват партийни интереси". Нов момент в обществените нагласи е, че 20% дори от хората, които по една или друга причина не подкрепят окупацията на Алма матер, са на мнение, че студентите са изразители на справедлив морален бунт, а не на користен партиен интерес.
58% от хората смятат, че протестите ще се разраснат, а 41% - че ще се изтощят, преди да "събудят" и други социални групи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай