60 на сто се боят от ислямски радикализъм

60 на сто се боят от ислямски радикализъм | StandartNews.com

Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност, представи резултати от провело се изследване „Младите и радикализацията – резултати от изследване и основни предизвикателства" по време на конференция на тема „Ценности, религия, секуларизъм".

Според резултатите от проучването 60% от анкетираните българи, считат, че основната заплаха произтича от ислямския радикализъм.

Основната причина за подобни опасения е случващото се в Европа. Най-уязвими от радикализация са етническите малцинства, религиозните малцинства и на трето място социално слабите хора. Особено притеснително е, че над 90% от вербуваните младежи са хора на възраст между 13 и 25 години.

Според участниците в проучването превантивна роля има училището и възпитанието. 20% от анкетираните са отговорили, че ако техните права не са защитени от държавата, ще потърсят други форми, включително извън правови.

Затова от Софийски форум за сигурност препоръчваме повече работа с тези, които са на първа линия – учители, полицаи, тъй като точно те са хората, които могат да отчетат ранните форми на радикализъм.

Българските училища в малцинствени и смесени райони показват форми на радикализъм.

За това сочат и резултатите от допитването за факторите, които свидетелстват за процес на радикализация. Така например се оказва, че по време на учебен час, учениците, за които се счита, че са радикализирани, пускат от мобилните си телефони молитви в определено време и демонстрират явно неуважение към учителите, след 6-ти клас учениците стават неуправляваеми и непреклонни и умишлено саботират работата на учителите.

Момичетата ходят забрадени, а момчетата небръснати, майките ходят с бурки, а бащите отказват да разговарят с учители жени, тъй като считат, че те не са достойно да обучават децата им. На коледни празненства се чупят елхи, бойкотирали са националните празници.

Основният извод е, че е необходимо в българското училище да се обучат преподавателите за разкриване на ранни стадии на прояви на радикализъм. Изисква се и поемане на отговорност от лидерите на най-големите вероизповедания у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай