Сряда,

Зико почва преговори за 120 млн.лв. заем

От: Стандарт -
Зико почва преговори за 120 млн.лв. заем
A
A
A

Общинският съвет одобри на днешната сесия намерението на кмета Здравко Димитров да води преговори с Европейска инвестиционна банка за кредитна линия до 120 млн. лева. Предложението се прие с 30 гласа за, 16 - против и 2 въздържали се. За заема гласуваха съветниците от ГЕРБ, Съюз за Пловдив, Кауза "Пловдив, ЗС "Александър Стамболийски". От БСП, ДБ, НФСБ и ВМРО не подкрепиха кредита. Парите са за покриване на щетите от тежкото наследство, оставено от Иван Тотев. На първо място са важни за града под тепетата проекти, за които има дори сключени договори, но не и осигурено финансиране.

ВИЖ ОЩЕ: Ето за какво Пловдив тегли 120 млн. лв.

Здравко Димитров и неговият заместник Илия Кирчев увериха, че тепърва ще има обществено обсъждане, както за проектите така и за самия кредит. Според офертата на банката заемът ще бъде даден за срок от 25 години със 7 години гратисен период и лихва под 1%.

От опозицията възразиха , че толкова голям кредит обрича децата и внуците да изплащат дълга до 2045 година и че ще се увеличават данъците и таксите. Илия Кирчев възрази , че всичко, което ще бъде направено ще се ползва от гражданите. Веселина Александрова от ДБ предложи точката да се отложи , докато се види състоянието на Общината и се проведе дебат. Николай Радев от БСП предложи да има местен референдум, Костадин Гаров от НФСБ да се вземат само 30 млн. лева.

"Обсъждаме само да се даде мандат за преговори, приветствам този заем и призовавам да се гласува", прикани колегите Иван Вичков от ГЕРБ, цитиран от „Марица”.

Здравко Димитров увери, че парите се взимат за доброто на Пловдив.

Очаквайте - за кои проекти в Пловдив ще отиде заемът от 120 млн. лв.!


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички