Четвъртък,

Ето за какво Пловдив тегли 120 млн. лв.

От: Стандарт -
Ето за какво Пловдив тегли 120 млн. лв.
A
A
A
  • Зико търси пари за 12 големи инфраструктурни проекта, които коренно ще преобразят града под тепетата

35 обекта в Пловдив, разпределени в четири групи, съдържа списъкът с проекти, които биха могли да се реализират чрез заема от 120 млн. лв., който днес общинарите под тепетата разрешиха на кмета Здравко Димитров да изтегли. По думите на Зико общината е в добро финансово състояние, но трудно би могла да си позволи да реализира проекти извън капиталовата си програма.

ВИЖ ОЩЕ: Зико почва преговори за 120 млн.лв. заем

Първата група от списъка са проекти в процес на изпълнение, за които има сключени договори, но няма осигурено финансиране. Втората са проекти в процес на подготовка за кандидатстване за финансиране по европейски програми. Третата група са проекти, за които има сключени договори и вече са стартирали. В четвъртата група са големите инфраструктурни обекти, за които към настоящия момент няма осигурено финансиране.

Големите инфраструктурни проекти са 12, а сумите по тях изглеждат невероятни за възможностите на Пловдив. Това са проекти, за които няма осигурено финансиране. Стойността им е за 190 млн. лева. Възможно е цената им да падне при провеждането на обществените поръчки. Обектите са:

1. Втори етап бул. „Северен” – от Брезовско до Карловско шосе – 22 млн. лева, от които 2 млн. лев за отчуждаване

2. Пробивът „Модър-Царевец” – 12 млн. лева

3. Нов мост над река Марица – 30 млн. лева

4. Връзка между „Южен” и „Тракия” – естакада над жп линиите – 52 млн. лева

5. Голямоконарско шосе от „Дунав” до землището на Пловдив – 11,5 млн. лева

6. Разширение на бул. „Васил Априлов” от Пещерско шосе до „6 септември” - 6 млн. лева

7. Реконструкция на ул. „Кукуш” от надлез „Родопи” до бул. „Македония” – 6 млн. лева

8. Реконструкция на улици и пространства в Тютюневия град – 7,5 млн. лева

9. Пробив под Водната палата – 8 млн. лева

10. Реконструкция на ул. „Даме Груев” – 7,5 млн. лева

11. Разширяване на Пещерско шосе от ул. „Явор” до бул. „Копривщица” – 15 млн. лева

12. Реконструкция и разширение на ул. „Царевец” от бул. „Хаджи Димитър” до Пещерско шосе – 12 млн. лева.

Останалият списък е на проекти, за които Община Пловдив има текущи договори с предстоящи плащания за над 47 млн. лева. В сумата има и обекти, за които има осигурено финансиране и за такива, които вероятно ще се финансират от въпросния заем. Така например реконструкцията на пл. „Централен” и Многоетажният паркинг в „Западен” са вкарани в списъка с обща сума за разплащане от 2,3 млн. лева. Там средствата са осигурени от държавата и са налични.

Друг обект за разплащане с 5 млн. лева е за строително-монтажни дейности около новия бул. „Северен”, там средствата са осигурени от заема с ЕБВР. В списъка е Кукленско шосе със сумата от 6 млн. лева. Половината от нея обаче е налична в градския бюджет за тази година.

В новия бюджет трябва да се намерят около 25 млн. лева за обекти, за които има избран изпълнител – ПК „Младост”, реконструкцията на Коматевския възел, единият транш от Кукленско шосе и половината средства за спортната зала „Дунав”.

Вторият лист с обекти е по европейските програми. Там освен външното финансиране, задължително присъства и собствен принос на Община Пловдив. Там градската администрация трябва да намери 47 млн. лева. Само по Водния цикъл съфинансирането е 37,5 млн. лева, но там има възстановимо ДДС в размер на 20,8 млн. лева, което автоматично може да бъде изкарана от цялата сума.С

С решението днес Община Пловдив може да започне официалните преговори с Европейската инвестиционна банка. Очаква се самият договор да бъде гласуван най-рано през май-юни, като преди това ще има и обществено обсъждане.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички