Ето за какво Пловдив тегли 120 млн. лв.

Зико търси пари за 12 големи инфраструктурни проекта, които коренно ще преобразят града под тепетата

Ето за какво Пловдив тегли 120 млн. лв. | StandartNews.com
  • Зико търси пари за 12 големи инфраструктурни проекта, които коренно ще преобразят града под тепетата

35 обекта в Пловдив, разпределени в четири групи, съдържа списъкът с проекти, които биха могли да се реализират чрез заема от 120 млн. лв., който днес общинарите под тепетата разрешиха на кмета Здравко Димитров да изтегли. По думите на Зико общината е в добро финансово състояние, но трудно би могла да си позволи да реализира проекти извън капиталовата си програма.

ВИЖ ОЩЕ: Зико почва преговори за 120 млн.лв. заем

Първата група от списъка са проекти в процес на изпълнение, за които има сключени договори, но няма осигурено финансиране. Втората са проекти в процес на подготовка за кандидатстване за финансиране по европейски програми. Третата група са проекти, за които има сключени договори и вече са стартирали. В четвъртата група са големите инфраструктурни обекти, за които към настоящия момент няма осигурено финансиране.

Големите инфраструктурни проекти са 12, а сумите по тях изглеждат невероятни за възможностите на Пловдив. Това са проекти, за които няма осигурено финансиране. Стойността им е за 190 млн. лева. Възможно е цената им да падне при провеждането на обществените поръчки. Обектите са:

1. Втори етап бул. „Северен” – от Брезовско до Карловско шосе – 22 млн. лева, от които 2 млн. лев за отчуждаване

2. Пробивът „Модър-Царевец” – 12 млн. лева

3. Нов мост над река Марица – 30 млн. лева

4. Връзка между „Южен” и „Тракия” – естакада над жп линиите – 52 млн. лева

5. Голямоконарско шосе от „Дунав” до землището на Пловдив – 11,5 млн. лева

6. Разширение на бул. „Васил Априлов” от Пещерско шосе до „6 септември” - 6 млн. лева

7. Реконструкция на ул. „Кукуш” от надлез „Родопи” до бул. „Македония” – 6 млн. лева

8. Реконструкция на улици и пространства в Тютюневия град – 7,5 млн. лева

9. Пробив под Водната палата – 8 млн. лева

10. Реконструкция на ул. „Даме Груев” – 7,5 млн. лева

11. Разширяване на Пещерско шосе от ул. „Явор” до бул. „Копривщица” – 15 млн. лева

12. Реконструкция и разширение на ул. „Царевец” от бул. „Хаджи Димитър” до Пещерско шосе – 12 млн. лева.

Останалият списък е на проекти, за които Община Пловдив има текущи договори с предстоящи плащания за над 47 млн. лева. В сумата има и обекти, за които има осигурено финансиране и за такива, които вероятно ще се финансират от въпросния заем. Така например реконструкцията на пл. „Централен” и Многоетажният паркинг в „Западен” са вкарани в списъка с обща сума за разплащане от 2,3 млн. лева. Там средствата са осигурени от държавата и са налични.

Друг обект за разплащане с 5 млн. лева е за строително-монтажни дейности около новия бул. „Северен”, там средствата са осигурени от заема с ЕБВР. В списъка е Кукленско шосе със сумата от 6 млн. лева. Половината от нея обаче е налична в градския бюджет за тази година.

В новия бюджет трябва да се намерят около 25 млн. лева за обекти, за които има избран изпълнител – ПК „Младост”, реконструкцията на Коматевския възел, единият транш от Кукленско шосе и половината средства за спортната зала „Дунав”.

Вторият лист с обекти е по европейските програми. Там освен външното финансиране, задължително присъства и собствен принос на Община Пловдив. Там градската администрация трябва да намери 47 млн. лева. Само по Водния цикъл съфинансирането е 37,5 млн. лева, но там има възстановимо ДДС в размер на 20,8 млн. лева, което автоматично може да бъде изкарана от цялата сума.С

С решението днес Община Пловдив може да започне официалните преговори с Европейската инвестиционна банка. Очаква се самият договор да бъде гласуван най-рано през май-юни, като преди това ще има и обществено обсъждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай