Затвориха заведения в Пловдив, не спазват мерките

Първите проверки започнаха от най-артистичния квартал под тепетата - „Капана"

Затвориха заведения в Пловдив, не спазват мерките | StandartNews.com

Две заведения в Пловдив бяха затворени при акция на полицията и Агенцията по безопасност на храните за спазване на мерките срещу коронавируса. Нарушенията на двете заведения били драстични.

В момента кафенетата в центъра на града са пълни с клиенти, а заради по-малкия брой маси много хора стоят прави и пият кафе на крак. Първите проверки започнаха от най-артистичния квартал под тепетата - „Капана“, предаде Нова телевизия. „През почивните дни на територията на областна дирекция на МВР-Пловдив ще се извърши съвместна проверка с РЗИ, областна дирекция по безопасност на храните, икономическа полиция и охранителна полиция. Ще се проверяват търговски обекти, ресторанти, питейни заведения и кафе аперитиви, като ще се следи за спазване на мерките, разписани от министъра на здравеопазването“, обясни Георги Казаков, който е началник на сектор „Икономическа полиция“ – Пловдив.

„Следим дали се спазва забраната за клиенти в затворени заведения, дали се спазват отстоянията, както и дали персоналът на заведенията носи маски“, каза още Казаков.

По думите му до момента са проверени 97 търговски обекта. „Най-честите нарушения са неносене на предпазни маски от страна на персонала. Съставени са актове“, посочи той. „Носенето на маски от персонала е важно, за да не се разпространява евентуална зараза сред клиентите, които не са задължени да носят на открито предпазна маска. Важно е масите и столовете да се дезинфекцират след всеки клиент“, каза Красимира Кръмпотич от РЗИ-Пловдив.

„Функцията на Агенцията по храните е да следи за безопасността на хранителните продукти, които се предлагат в заведенията. До момента няма констатирани нарушения“, заяви д-р Николай Петков от ОДБХ – Пловдив. Много от големите ресторанти под тепетата се готвят за 1 юни, когато заведенията ще могат да отворят и вътрешните помещения, докато сега работят само масите по терасите и откритите площи.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай