Защо Бузлуджа не отвори врати през 2023 г.?

Десетки срещи с институции и експерти, и редица писма с мотивирани предложения не венчаят успех социалистическият паметник да отвори врати

Защо Бузлуджа не отвори врати през 2023 г.? | StandartNews.com

Не успя да стане реалност желанието на арх. Дора Иванова и създадената от нея Фондация "Проект Бузлуджа", да бъде награден неуморният им труд и хъс, с който екипът на Фондацията работи месеци наред, монументът Бузлуджа да отвори врати за посетители през 2023г. Напълно завършен бе и проектът “Обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп” през 2022г. Защо тогава монументът остава заключен? В публикация в социалните мрежи, интернационалният екип дава обяснение и на причината. Накратко казано, причината се корени в неустойчивото управление на страната ни в последните години. 

"В момента Бузлуджа е в управлението на Областна управа Стара Загора, които организираха охраната на обекта и ни съдействаха във всички дейности на терен. Смяната на ръководните позиции в Областна администрация и в Министерство на културата, поради парламентарните избори, доведоха до забавяне и изчакване. Стана ясно, че Областна управа не може да отвори сградата. Традиционно областните управи не са институции, в чиито функции, задължения и права влиза експлоатацията на обекти на културното наследство.", се посочва още в публикацията.

Създадената фондация начело с арх. Иванова намират друго решение. Самите те могат да бъдат стопани на монумента, ако им бъде дадено правото. От публикацията става ясно, че включването на неправителствени организации в управлението на обекти на културното наследство е стандартна практика в много европейски държави, но за сега у нас липсват такива практики.

Борбата им продължава. Десетки срещи с институции и експерти, и редица писма с мотивирани предложения не венчаят успех социалистическият паметник да отвори врати.  Фондация “Проект Бузлуджа” е провела международен форум на тема „Управление на културното наследство“ с институции и експерти, за да засегнат въпроса на всички нива. 

"Продължаваме да работим, защото осъзнаваме колко важно е да разплетем този възел и да създадем работещ пример, който да е полезен и за други обекти.", допълват от Фондацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай