„Зара джаз фанфари“ и тази година озвучи Античен форум „Августа Траяна“

Тази година фестивалът е специален – 10 години традиция и музика

„Зара джаз фанфари“ и тази година озвучи Античен форум „Августа Траяна“ | StandartNews.com

Фестивалният химн „Зара джаз фанфари“ от Любомир Денев отново даде началото на „Джаз форум Стара Загора“. Десетото юбилейно издание започна тази вечер за радост на  старозагорската публика.

„Тази година фестивалът е специален – 10 години традиция и музика.  Един юбилей, който ни кара да се връщаме назад във времето с благодарност, но и да мечтаем за десетилетия напред. Благодаря на всички, които правят това събитие възможно – на Венци Благоев и неговите колеги, на отдел „Култура“ на Община Стара Загора, на всички приятели на джаза, както и на невероятната публика“, каза по време на официалното откриване на форума ресорният зам.-кмет Милена Желева. „Специални благодарности към Музикалния културен институт в София, с чиято подкрепа на тази сцена ще можем да се насладим на нашите унгарски гости – „Modern Art Orchestra“, допълни тя и пожела на добър час на фестивала и времето да е благосклонно през трите дни, в които Стара Загора е джаз.  

Венцислав Благоев от Фондация „Джазтет“, инициатор и съорганизатор на проявата, отправи благодарност към екипа на кмета Живко Тодоров и ресорния му заместник за подкрепата през годините и възможността всички фестивални концерти да са с вход свободен за любителите на музиката.

Първата вечер от десетото празнично издание на фестивала е запазена за невероятната  комбинация от ритъм - хот джаз, суинг, бибоп, модерен джаз и фюжън, благодарение на утвърдени музиканти като Веселин Койчев, Стоян Роянов Я-Я и Димитър Шанов, както и младите изпълнители Светлина Койчева, Неделчо Нинов  и Ивайло Манев. Сред чуждестранните гости са и пианистът Стийв Хамилтън от Шотландия, французите Габриел Пиер – контрабас, и Густав Райхерт – барабани и китара.

В петък, старозагорците и гостите на града ще имат възможност да чуят унгарския Modern Art Orchestra, който пренася в творчеството на Бела Барток с проекта „Петнадесет унгарски селски песни“. А след тях сцената ще озвучи концерт на поколенията „За нашите 10“.

Финалната трета вечер ще бъде за Роял Дикси Бенд от Велико Търново и Военният биг бенд Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев. Те ще си партнират със солистите и любимци на публиката Милица Гладнишка и Цветомир Цанков, водещите тромпетисти Михаил Йосифов и Венцислав Благоев.

И тази година традицията се запазва и за най-малките фенове - „Джаз за деца“ в събота този път ще бъде на Античния форум.  Импровизации за ценители са два джемсешъна след основните концерти в четвъртък и петък.

„Джаз форум Стара Загора“ се организира от Община Стара Загора и фондация „Джазтет“. Всички фестивални събития са с вход свободен.

За още новини и допълнителна информация следете сайта на фестивала http://jazzforumsz.com/jazzforum/  и  фейсбук страницата https://www.facebook.com/JazzForumStaraZagora

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай