Неделя,

Започнаха да пръскат срещу кърлежи в София

От: Стандарт -
307
Започнаха да пръскат срещу кърлежи в София
A
A
A

Започна пръскането срещу кърлежи в София. То се извършва по график, като първо се обработват тревните площи в Южния парк. Служители на общината и РЗИ следят и осъществяват контрол на процеса. А третирането се извършва само при сухо време.

Със затоплянето на времето рискът от ухапвания от кърлежи и по хората, и по домашните любимци се увеличава.

Затова започва и традиционното пръскане срещу вредителите на зелените терени в столицата. Важно е да се отбележи, че обработките се извършват от рано сутринта до 10.00 часа, когато има по-малък поток от хора в столичните паркове.

"Въведена е организация, ще се извършват във всички общински зелени площи, паркове, градини, междублокови пространства, транспортни ивици и гробищни паркове", заяви пред БНТ Сияна Хлебарова от "Зелени системи".

По думите ѝ тази година предстоят да се обработят малко над 30 хиляди декара.

"Предизвикват редица заболявания у хората. 200 пъти увеличават обема си, когато са оставени спокойно да се напият, без да бъдат отстранени. Не е свободно от кърлежи в момента, обработва се. На тревните площи хората трябва винаги да са с постелка и да не сядат", допълни д-р Цезарина Илиева от РЗИ-София.

По думите ѝ сред най-опасните заболявания са лаймската болест, ку треската и марсилската треска.

"Препаратите са щадящи околната среда и са сравнително безопасни за хората. Поставят се указателни табели за информация на гражданите. Има карантинен период от 24 часа", каза още д-р Цезарина Илиева.

Гражданите могат да подават сигнали за допълнително третиране на зелени площи срещу кърлежи в районните администрации.

  


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията