Започнаха проекта за Водния цикъл на Кърджали

Започнаха проекта за Водния цикъл на Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. Стартира най-мащабният европроект в Кърджали - за изграждане, рехабилитация и модернизиране на близо 37 км ВиК-мрежа в няколко квартала на областния град и Пречиствателна станция.

Първата копка направиха днес министърът на околната среда и водите Искра Михайлова и кметът на Кърджали Хасан Азис. „Завършена е фазата на проектирането и сега започва фазата на строителството. Новата водна инфраструктура ще подобри бита на приблизително 54 хиляди кърджалийци, 6000 души ще имат водопровод до домовете си, а още 5000 канализация", съобщи министър Михайлова.

„България не може да бъде европейска държава, ако не спазва екологичните стандарти. Затова още преди 7- 8 години започнахме работа по проекта за Водния цикъл. Освен, че след неговото реализиране ще се решат изцяло ВиК-проблемите, той ще създаде и условия за нови инвестиции и ще повиши благосъстоянието на хората", каза пред присъстващите градоначалникът на Кърджали.

„Обектът е уникален, полагането на тръбите ще бъде на дълбочина 8 метра, а довеждащият колектор ще минава под нивото на яз. Студен кладенец", обясни Павел Калистратов от строителната фирма. Той подчерта, че изкопните работи ще бъдат извършвани на етапи, а процесът по полагане на тръбите и асфалтиране на всеки участък трябва да приключи в рамките на 4 месеца.

Начинанието беше благословено от двата духовни водачи - енорийския свещеник отец Петър и районния мюфтия Бейхан Мехмед. Гости на церемонията по първа копка на интегрирания воден проект на Кърджали бяха областният управител Бисер Николов, депутатите Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, кметове на общини.

Проектът, който е за 70 млн. лв., се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет чрез оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.". Срокът за завършване на всички строително-монтажни работи е 15 месеца, но не по-късно от юли 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай