Възстановяват културните събития във Варна

Контролът върху изпълнението на противоепидемичните мерки ще бъде засилен

Възстановяват културните събития във Варна | StandartNews.com

„Културните събития във Варна ще бъдат възстановени, музеите и галериите ще продължат да работят, но контролът върху изпълнението на противоепидемичните мерки ще бъде засилен много“, каза пред медиите областният управител Стоян Пасев.

Той припомни, че вчера Областният кризисен щаб реши да бъдат преустановени такъв тип посещения заради високата заболеваемост от COVID-19.

„Решението обаче беше силно политизирано и затова реших да бъде отменено“, обясни Пасев.

Решенията на щаба са продиктувани изцяло и само от ситуацията и становищата на медицинските експерти, които са негови членове, допълни областният управител. По думите му върху болниците във Варна има изключително голямо напрежение. Днес свободните интензивни легла са само 10.

„Във Варна се лекуват много пациенти от Добрич, Шумен, Търговище, Бургас, което допълнително затруднява ситуацията“, каза Пасев.

По думите му въпреки трудностите не е върнат нито един болен. Пасев посочи още, че се увеличават все повече случаите на хора с паник атаки, които искат да постъпят в болница, но ще апелира към лечебниците да не ги хоспитализират.

„Проблемът е, че мерките не се спазват“, допълни областният управител.

По думите му около 8 март нито едно заведение в града не е спазвало противоепидемичните изисквания. Засечени са и 6 дискотеки, работещи в разрез със заповедите на властите.

"Ще изкарам всички държавни администрации с контролни функции да правят проверки", каза областният управител и допълни, че ще настоява на нарушителите да се налагат максималните санкции.

По повод вековния юбилей на Драматичния театър във Варна, където тази вечер трябва да има специален спектакъл, областният управител посочи, че в сградата могат да бъдат допуснати максимум 120 души. Ако не бъдат спазвани правилата, нарушителите трябва да бъдат санкционирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай