Възраждат култовата къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина

В границите на имота е открит минерален извор

Възраждат култовата къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина | StandartNews.com

Столичани отново ще се радват на култовата къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина, която е била любимо място през лятото. Тя ще бъде възстановена в реални граници. "През следващата седмица внасяме заявление за издаване на виза за проектиране, която се надяваме до няколко месеца да ни бъде издадена",  обяви Тодор Тодоров, директор „Нови проекти“ на дружеството „парк Мария Луиза“ пред журналисти, които бяха поканени на презентационен тур за представяне на сегашното състояние на къпалнята, пише БТА.

Тодоров каза, че оградата на комплекса трябва да бъде преместена, за да отговаря на реалните граници на имота. Каква ще бъде стойността на инвестицията ще стане ясно, след като бъде издадена визата за проектиране, уточни Тодоров.

Арх. Невена Русева, ръководител проекти в проектантско бюро "Десет", наето за реконструкцията и модернизацията на къпалнята, припомни историята й. Съществувала е между 1938 до 1983 г. Проектирана е от арх. Борис Далчев, брат на писателя Атанас Далчев, като най-големият градски плувен комплекс на Балканите за своето време. Мястото бързо се превръща в център на обществения живот в столицата през летните месеци. С капацитет 5 хил. души, четири басейна, кафе-ресторанти, просторни тераси и зеленина, къпалнята е представлявала амбициозен и впечатляващ проект, каза Русева.

Заради амбициите на държавата в комплекса да се проведе Европейско първенство по плувни спортове, за което България е била избрана за домакин през 1983 г., е взето решение да се разруши съществуващата къпалня. Разрушават я и се появяват на нейно място плувните басейни, които съществуват и до днес. Срокът за построяването на новите съоръжения бил много малък, за една-две години е трябвало да се направи новият комплекс, който за съжаление се оказва, че не отговаря на изискванията.

Въпреки огромните усилия, Европейското първенство се провежда в комплекса „Червено знаме“. Това води до оставянето на комплекса в незавършен вид. Дейностите по строителството тогава са се случвали много бързо и няма запазена архивна документация на къпалнята, което наложи да извървим много дълъг и труден път по нейното възстановяване, каза Русева.

През следващите години се изграждат трибуни и кула за скокове с цел съоръжението да се превърне в тренировъчно за федерацията по плуване. След 1989 г. капацитетът на комплекса намалява, постепенно той е занемарен, качеството на услугата се влошава, посещаемостта намалява, като през 2005 г. къпалнята "Мария Луиза" окончателно е затворена, припомни историята на комплекса Невена Русева.

Тя подчерта, че целта е възстановяване на къпалнята и запазване на плувния комплекс. Няма да има високо строителство, жилища, офиси, молове. Не предвиждаме строителството на паркинги, достъпът до комплекса ще става с градски транспорт, подчерта Русева. Смятаме изцяло да се съобразим със съществуващата строителна площ, допълни тя. Има обаче много опасни съоръжения, които трябва да бъдат премахнати или заменени с доста по-добри алтернативи. Добре е да има покрит плувен басейн, за да работи комплексът целогодишно, каза архитектът. Тя съобщи, че през миналата седмица в границите на имота е открит минерален извор, който е съществувал в документацията, но досега не му е обърнато внимание. "Надяваме се да е състояние, което да даде възможност минералният извор да се използва за ползите на обществото", каза Русева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай