Въвеждат нова светлинна сигнализация на кръстовище в Стара Загора

Въвеждат нова светлинна сигнализация, избягваща конфликти между пешеходци и шофьори, на възлово кръстовище в Стара Загора

Въвеждат нова светлинна сигнализация на кръстовище в Стара Загора | StandartNews.com

В Община Стара Загора се състоя редовното заседание на Комисията по безопасност на движението. Общо 15 бяха молбите и предложенията от граждани и институции, които членовете на комисията разгледаха.

По време на заседанието беше обсъдено предложение за промяна в работата на светофарната уредба, регулираща кръстовището на бул. „Ген. Столетов“ и ул. „Ангел Кънчев“. Присъстващите се обединиха около идеята за разделянето на цикъла за пресичане на пешеходци от цикъла за преминаването на МПС. Припомняме, че такава светлинна сигнализация, която позволява да се избягват конфликтни ситуации между пешеходци, бе въведена през 2020 година и на други кръстовища в областния град.

Част от постъпилите заявления бяха за поставяне на изкуствени неравности в различни участъци от града, където МПС се движат с превишена скорост. Участниците в комисията разгледаха искания за поставяне на антипаркинг елементи, които да възпрепятстват нерегламентирани маневри.

Взето бе решение пътните участъци около училища и детски заведения да бъдат обезопасени по еднотипен начин – с пешеходни пътеки с пътна маркировка на червена основа и светодиодни пътни знаци, указващи пешеходните пътеки.

Прието беше предложение за ремонт на предпазни съоръжения /парапети, мантинели/ по пътища общинска собственост, за чието състояние ще докладват кметовете по населени места. Обърнато бе внимание на състоянието на предпазните елементи на надлез на бул. „Никола Петков“. Комисията предложи да се възложи пълно обследване на надлеза.

Гражданите, които имат входирани сигнали, ще получат обратна информация за взетите решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай