Неделя,

Втората научна конференция „За буквите: Българската следа” в Бургас

От: Стандарт -
222
Втората научна конференция „За буквите: Българската следа” в Бургас
A
A
A

Националната художествена академия, Музей за история на София, Студентско общество за компютърно изкуство (СОКИ), Computer Space, Община Бургас
 и Регионална библиотека “П. К. Яворов” - Бургас организират научна конференция „За буквите: Българската следа”. Събитието ще се проведе в навечерието на един от най-светлите български празници в Центъра за съвременно изкуство и библиотека от 21 до 23 май.

Научният форум е посветен на деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и има за цел да представи на широката публика една от областите, без които прогресът на човечеството не би бил възможен, а именно писменото слово, книгите и тяхната взаимна обвързаност с изкуството на калиграфията и типографията у нас. В конференцията ще бъдат разгледани както историческите корени на явлението „книга“, така и съвременните тенденции в развитието на книгата и типографията у нас. Събитието ще бъде съпроводено и с две тематични изложби, посветени на разискваните въпроси.

Конференцията ще започне на 21 май с откриване на изложбата „За буквите: калиграфия“ от 18:30 часа в зала „Проф. Димитър Аврамов“, ет. 4 на Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Експозицията представя творби на двама автори, които са студенти в магистърска програма „Калиграфия“ на катедра „Плакат и визуална комуникация“ – Валентин Щинков и Рами Ал-Хамуд. Посоките на техните творчески търсения са както в сферата на класическите кирилски начертания (устав, полуустав и бързипис), така и в интерпретации на европейски калиграфски стандарти, пречупени през тяхното авторско виждане за съвременните тенденции в развитието на авторската калиграфия. Куратор на изложбата е проф. д-р Кристина Борисова.

В същия ден ще се проведе и представяне на книгата на Росен Петков „Българският литературен модернизъм“.

Каталогът "Българският литературен модернизъм" съдържа 145 български заглавия на книги и списания, както и 12 чуждестранни от колекцията на Росен Петков, илюстриращи развитието на българския литературен модернизъм и уводна статия от автора. Колекцията е събирана десетки години с много усилия и любов, като представлява извадка на български книги и списания от началото на XX век до Втората световна война, като акцентът е върху книгите на модернизма от 20-те и 30-те години на миналия век. Артефактите са разделени в два раздела – „Колекция български литературен модернизъм“ и „Щрихи от чуждестранни издания-модернизъм“. Всяко от изданията е представено с цветен снимков материал с добро качество и данни за самия артефакт – автори/редактори/преводачи, художници-илюстратори, размери, брой страници, издатели, печатници, хартия на корицата и тялото. Лимитиран тираж от 300 номерирани броя. Графичен дизайнер на изданието е Боряна Савова.

На 22 май от 10:00 часа ще започне и самият научен форум, който е разпределен в три тематични панела:

1. 1. „Книгите и буквите. Поглед в историята”, в който лектори са:

a. Росен Петков с тема „Кръговете на българския литературен модернизъм – илюстратори и автори“;

b. Стефан Пеев с тема „Ватрослав Ягич като изследовател на глаголицата и кирилицата и проблемите на съвременния шрифтов дизайн в областта на старобългаристиката. Болонският псалтир и шрифтът Jagic“;

c. Радостина Василева с тема„Редки и ценни издания – технология, колекция и предизвикателства“;

d. Яна Кършийска с тема „Ръкописното книжно наследство“.

2. 2. „Типография и реклама”, където участват:

a. Ерина Кръстева с тема „Типографските елементи в ролята на комуникативни конструкции“;

b. Ивайло Тодоров с тема „Емотикони и емоджита като съвременна форма на визуалната комуникация“;

c. Живка Райкова с тема „Типографии и шрифтове в опаковките на български натурални хранителни продукти”.

3. 3. „Съвременност и бъдеще на книгата, типографията и калиграфията”, представена от:

a. Андрей Бояджиев с тема „Шрифт и електронни издания – проблеми на маркирането на текста и неговото представяне“;

b. Жаклина Жекова с тема „Съвременни български автори, използващи класически и експериментални калиграфски техники в творчеството си;

c. Кирил Златков с тема „Запълване на дупки и модерен разкош (Анализ на приложимостта и естетиката на шрифтовете от български автори през последните 15 години)“;

d. Стоян Дечев с тема „Букви и грамотност“.

След всеки панел е предвидено време за дискусии, на които освен въпроси към лекторите, се провежда и обмяна на мнения и дебати по темите от всички участници в научната конференция.

Втората научна конференция се предвижда да завърши на 23 май, отново с представяне на изложба. Специализираната изложба с раритетни издания „За буквите: писано слово“ е посветена на книгата както печатна, така и ръкописна. В нея са представени екземпляри, намиращи се в архивите на Регионалната библиотека „П. К. Яворов“. Посетителите ще могат да се запознаят с редки издания от периода, документи, преписи на ръка на книги и други интригуващи вниманието експонати. Тази експозиция е интересна не само от историческа гледна точка, но и с възможността да се проследят тенденциите в книжното оформление и използването на шрифтови начертания. Изложбата ще се открие в 11:00 часа, а неин куратор е Яна Кършийска.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията