Понеделник,

Враца взима мерки срещу грипа

От: Стандарт -
122
Враца взима мерки срещу грипа
A
A
A

Първо заседание проведе днес Областният оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания във Враца. То бе председателствано от областния управител Малина Николова, която запозна членовете на щаба със събраната, анализирана и актуална епидемиологична информация. Целта на заседанието е планиране и прилагане на профилактични и противоепидемични мерки в областта.

По данни на Регионалната здравна инспекция  обобщената и регистрирана седмична заболяемост от грип и остри респираторни заболявания за последната седмица е 166 на 10 000 души население, което е средно ниво за страната. Наблюдава се тенденция към увеличаване на заболелите, като все още не са достигнати стойности за налична грипна епидемия. За област Враца тези нива са 250-255 на 10 000 души население.
 
В областта са регистрирани две положителни проби за наличие на грипен вирус от типа AH1N1 и AH3N2.

С противогрипна ваксина в областта са обхванати общо 3164 души, от които 3122 са хора над 65 годиин, за които през миналата година държавата осигури 100 хиляди безплатни противогрипни ваксини, съобщи д-р Мечкова, началник отдел в РЗИ.

Здравният експерт даде насоки за спазването на общи профилактични и противоепидемични мерки с цел ограничаване разпространението на вируса на грипа, забавяне хода на епидемията и намаляване на нейната интензивност. Общите противоепидемични мерки са добра лична хигиена, редовно проветряване на помещенията, ограничаване на участието в масови обществени мероприятия. Грипните вируси лесно се инактивират при редовно миене със сапун, от дезинфектанти за ръце, съдържащи алкохол и при почистване с обикновени домакински препарати и детергенти.  Важно е на работните места да се осигурят добри хигиенни условия.

В детските градини и в училищата от медицинските специалисти се налага провеждането на ежедневен филтър.
Мерките по отношение на болните от грип са насочени към осигуряване на медицински и социални грижи, както и такива за ограничаване разпространението на инфекцията - изолация на болните от грип с леки и средно тежки форми на грип в домашни условия, употребата на предпазни маски, навременна и правилна употреба на антивирусни препарати.

Решение за обявяване на епидемия на територията на цялата област взема Областният оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания въз основа на текущото проследяване динамиката на заболяемост от грип и ОРЗ и анализ на епидемичната ситуация. За целта директорът на РЗИ издава заповед и уведомява Министерство на здравеопазването.

Решение за временно прекратяване на учебните занятия в отделни учебни заведения или във всички учебни заведения в областта следва да се въвежда като крайна мярка за справяне с епидемичния процес, като директорът на РЗИ прави предложение до директора на Регионалното управление по образованието за временно прекъсване на учебния процес.

Към днешна дата са постъпили данни за отсъстващи с остри респираторни заболявания ученици над 30 % от общия брой в Профилирана езикова гимназия-Враца и в Обединено училище „Св. Климент Охридски” с. Тишевица. До РЗИ–Враца е изпратено уведомление от Детска градина „Българче“ за сформиране на сборни групи, поради голям брой отсъстващи болни деца.

В МБАЛ „Христо Ботев“–Враца и „СБАЛПФЗ”–Враца са осигурени допълнителни легла и противогрипни препарати за лежащоболни

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията