Водата от яз. Камчия се пренасочва към Бургас

Това обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров

Водата от яз. Камчия се пренасочва към Бургас | StandartNews.com

Бургас няма да остане без вода. Това обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров след национално съвещание с областната управа на Бургас и Варна, предаде БНТ.

На извънредния брифинг днес в Бургас стана ясно, че водата от яз."Камчия" за Варна се спира и се пренасочва към Бургас. Проблемът с водната криза в Бургас ще бъде решен като количествата в яз. "Камчия" ще отиват само за града и няма да се използват от Варна, както досега.

До края на февруари трябва да приключи и проектът, който свързва двата язовира -"Ахелой" и "Порой" с деривация-Бургас и по този начин да се осигури питейна вода за цялата област. Това ще струва 60 млн. лв., които ще се осигурят от бюджета на българския ВиК холдинг.

"Варна, образно казано, ще се лиши малко от водата от "Камчия". Ще получим за няколко месеца вода, неизпратена за Варна, и ще дойде в Бургас. Ще изолираме вода в "Порой", която да стигне за още няколко месеца - имаме си разчети и планове. И, разбира се, ще преведем в изправност "Ахелой" - другия язовир", обясни екоминистърът Емил Димитров.

"Ние вече имаме гарантираното финансиране на проекта, разчертали сме графиците за максимално бързо влизане на тези два язовира в стопанската система на Бургас", подчерта Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Варна ще се захранва с вода от деривация "Китка", която ще бъде резервен водоизточник.

"Това няма да стане за сметка на варненци, т.е. няма да има повишаване на цената на водата, тъй като ще ползваме вода оттам. Факт е, че това ще ни даде три месеца, а да не казвам и 5 месеца възможност да черпи Бургаска област съответно от яз. "Камчия", допълни Нанков.

"Доволни сме от мерките, доволни сме от сроковете - те са изключително кратки. И съм убеден, че ВиК-Бургас ще се справи с това предизвикателство", каза Димитър Николов, кмет на община Бургас.

За да се ускорят процедурите за осигуряването на резервни количества питейна вода за Бургаска област се налага да бъде обявено бедствено положение, а с решение на Министерския съвет собствеността на двата язовира - "Ахелой" и "Порой" да се прехвърли на областната управа в Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай