Вижте в четвъртък на "Тройката" най-добрите екземпляри от породата Бургаски преметач

Повече за качествата и отглеждането на тези птици ще научите от бургаските селекционери на място

Вижте в четвъртък на "Тройката" най-добрите екземпляри от породата Бургаски преметач | StandartNews.com

Запазването и усъвършенстването на породата Бургаски преметач е най-голямата гордост на ентусиастите от местното гълъбовъдно дружество "МИР". По случай неговата 60-годишнина, те организират жива изложба на площад „Тройката“ – в четвъртък, 11 август, от 10 часа. Повече за качествата и отглеждането на тези птици ще научите от бургаските селекционери на място. Шарената им шатра ще видите отдалеч.

"Решихме за 60-годишнината на дружеството да сме сред повече хора, за да покажем резултатите от любовта и грижите ни към гълъбите. Имаме десетки награди от национални, балкански и европейски първенства. Ще се постараем голяма част от тях да подредим в шатрата. Всеки, който дойде при нас, ще бъде очарован и от породите гълъби, които също ще бъдат там. Ще подберем най-добрите. Хората ще могат да получат повече информация за отглеждането им. Безспорно гордостта ни е местната порода Бургаски преметач. Ще бъдам щастливи да зарадваме и допринесем още за лятното настроение на бургазлии и гостите на града!", казват гълъбовъдите.

 

* За породата

Има данни за съществуването на породата Бургаски преметач още от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Произхожда от Ориенталския ролер. Гълъбът е предимно едноцветен, има характерна форма. Достига до 3-часов кръгов полет. Лети на средна височина и е с виртуозно премятане. Бургаските селекционери непрекъснато усъвършенстват породата, но това не се отразява на летателните и акробатични качества на преметача.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай