Вдигат заплатата на Зико

Предложението е да получава 3350 лева, а не сегашните 1499 лева

Вдигат заплатата на Зико | StandartNews.com

Кметът на Пловдив Здравко Димитров да  получава 3350 лева заплата, а шестимата районни кметове да  взимат по 2260 лева. Това  предложение на постоянната комисия по финанси и бюджет ще се обсъжда на сесията на Общинския съвет в четвъртък, съобщи „Марица”.

Сега градоначалникът под тепетата се разписва срещу 1499 лева. "Таванът" на районните кметове  е 1400 лв., а на кмета на "Западен" е още по-нисък - 1262 лева.

Тези заплати противоречат на всякаква логика, дори и в много по-малки общини кметовете получават над две и три хиляди лева, коментира председателят на комисията Ангел Славов /ГЕРБ/.  Той напомни, че средствата за заплатите на кметовете се превеждат от държавния бюджет. С решение на Министерския съвет още през 2018 г. "летвата" за кметските възнаграждения беше вдигната до министерските - 4600 лева.

Още с избирането си за кмет Здравко Димитров сам си замрази заплатата, да за вдигне парите на най-нископлатените служители в общината. На 10 януари той обяви, че не е морално да се вдигат заплатите на ръководството на общината, в година, в която се повишават местните данъци.

Не е нормално кметът на втория град в страната да получава 1499 лева, това създава впечатление, че или на кмета не му трябва заплата, или толкова му са отговорностите,  мотивира обаче предложението си председателят на Общинския съвет Александър Държиков. Възнагражденията не са променяни от 2011 г., а оттогава всички заплати се увеличиха, допълни той.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай