Вторник,

Валежите спасиха десетки места от воден режим

От: Мартина Суботинова -
Валежите спасиха десетки места от воден режим
A
A
A

Валежите от дъжд и сняг от последните дни "вдигнаха" водния режим в десетки населени места в област Търговище, съобщава БТА.

Към днешна дата, според справката на водоснабдителното дружество, на режим са жителите на 32 населени места в петте общини на областта, от общо 74 преди десет-петнадесет дена. В най-тежките периоди на засушаване без вода по чешмите бяха хората от 89 села, каза за БТА директорът на "ВиК" Явор Миланов.

Най-драстичен бе режимът в община Омуртаг. Там, освен града, който е на режимно водоподаване от години, от липса на вода страдаха и живеещите в селата.

Причината бе намалелият дебит или пълното пресъхване на местните водоизточници. На места проблемът бе решаван чрез доставка с водоноски, припомни Миланов. Сега в Омуртагско на режим, но значително по-лек, са 10 села.

В град Омуртаг вода имат само през деня. Вчера е имало временно спиране, поради авария на водоснабдителната система край водоизточника в сливенското село Кипилово. Повреден е бил кран, който е подменен в рамките на деня, обясни директорът на "ВиК" в Търговище.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички