В навечерието на Никулден показват филма „ До дъно изпий тишината"

Прожекцията ще се състои 05.12.2021 г. от 19.00 часа в Културен дом НХК

В навечерието на Никулден показват филма „ До дъно изпий тишината" | StandartNews.com

В навечерието на празника на Бургас е предвидена специална прожекция и среща с екипа на документалния филм, посветен на Никола Станчев „ До дъно изпий тишината “. Тя ще се състои 05.12.2021 г. от 19.00 часа в Културен дом НХК.

След прожекцията желаещите ще могат да задават въпроси на авторите на филма.

Във фокуса на лентата е пластическото творчество на скулптора Никола Станчев – творец с открояваща се творческа индивидуалност. Негови пластики са се превърнали в емблема и част от културното пространство на гр. Бургас. Те привличат с магическа сила, както местните жители , така и многобройните посетители на града от всички краища на света.

Смайващо е, че през 1978 г. скулпторът Никола Станчев съумява да извае не „настоящия“ лик на поета Фотев, а онзи негов жизнен образ, който тепърва ще наложи отпечатък върху дните му. Образ, в който Скулпторът, със сетивата си на художник, е прозрял в бъдещето на друг творец – Поетът, чиято жизнената драма си дава среща с младостта му.

Диалогът между скулптора и авторитетни личности в областта на културата като театралния режисьор Симеон Димитров поставя актуалните, но и вечни въпроси за критериите, тенденциите и духовните прозрения на истинското творчество, като контрапункт на масовата култура.

Сценаристи на филма „ До дъно изпий тишината“ са Симеон Димитров, Михаил Венков, Пламен Гелинов.

Режисьор е Михаил Венков. Оператор Пламен Гелинов. Продуцент Добромир Чочов - „Доли Медия Студио“

С подкрепата на ИА „Национален Филмов Център“

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай