В Казанлък: Бодиарт край тракийска гробница

Разказът за живота и бита на траките е достигнал до нас чрез символи и знаци

В Казанлък: Бодиарт край тракийска гробница | StandartNews.com

УСМИВКИ ОТ БОДИАРТ ДО ТРАКИЙСКАТА ГРОБНИЦА В ПАРК „ТЮЛБЕ“!

ИЗКУСТВОТО Е ОСНОВНО ИЗРАЗНО СРЕДСТВО ЗА ДРЕВНИТЕ ТРАКИ, ТЪЙ КАТО ТЕ НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ ПИСМЕНОСТ

Традиционното събитие от неделя в Празници на тракийските царе 2021 изпълни пространството край Траийската гробница в парк „Тюлбе“ с много усмивки и добро настроение! Разказът за живота и бита на траките е достигнал до нас чрез символи и знаци. Рисуване върху тялото е събитието, организирано в Тракийски празници 2021 от Община Казанлък, със съдействието на Литературно-художествен музей „Чудомир“. Димитър Чорбаджийски - Чудомир!

Тракийската гробница е отркрита случайно през април 1944 година, когато Чудомир е бил директор на Исторически музей „Искра“, по времето на Втората световна война (гробницата е датирана - в края на IV в. пр. Хр. – началото на III в. пр. Хр. и от 1979 , в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно и природно  наследство от 1979 г..), първият  български паметник, включен в Световния списък на паметниците на международната организация. А сега се очаква от ООН да защити останалите социализирани могили в региона.

При разкопките през 40-те Димитър Чорбаджийски - Чудомир остава там, на място, на археологическото разкритие, да пази от набези цяла седмица, докато тогавашното Министерство на културата реагира, за да предприеме действия по нейната защита. Чудомир, който рисува пейзажи и натюрморти винаги сред природата...

Художници са децата от Школа „Ренина“ с ръководител Ренина Лекова към Народно читалище „Възродена Искра – 2000“, а сред моделите са и деца от Центъра за настаняване на деца от семеен тип и Защитено жилище с управител Нели Бонева. Най-малките казанлъчани рисуват тракийски мотиви с тебешир с помощта на Анелия Стойчева.

в НАЧАЛОТО, ЗАВЕЩАНОТО ОТ ДРЕВНИТЕ ТРАКИ Е БИЛО ВЪВ ВИД НА ГЕОМЕТРИЧНИ ФИГУРИ, В ПОСЛЕДСТВИЕ – ЖИВОТИНСКА ДЕКОРАЦИЯ.

ТРАДИЦИЯТА ЖИВЕЕ в Долината на тракийските царе!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай