Ученици и полицаи в съвместна акция по безопасно движение

При акцията в Кърджали бяха проверени 27 водачи на моторни превозни средства

Ученици и полицаи в съвместна акция по безопасно движение | StandartNews.com

Ученици и полицаи проведоха съвместна акция по безопасно движение на три рискови кръстовища в Кърджали, съобщават от ОД на МВР Кърджали. Около 25 ученици от ЕГ „Христо Ботев“ се включиха в превантивна кампания като младежки пешеходни патрули. Акцията продължи близо два часа, тя се проведе на пешеходни пътеки на три рискови кръстовища в областния град – до ЕГ „Христо Ботев“, до СУ „Йордан Йовков“ и до СУ „Отец Паисий“, на които се извършваха проверки на водачи, а младежките пешеходни патрули раздаваха брошури за безопасно движение и стикери за коли „Пусни мигача“.
       
Инициативата се осъществи съвместно със служители на Пътна и Териториална полиция от ОДМВР-Кърджали по проект „Информиран и активен“ на Министерството на младежта  и спорта и с подкрепата на ДА „Безопасност на движението по пътищата“. В нея  се включиха и заместник-председателят на ДА „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева, областният управител на Кърджали Никола Чанев, директорът на ОДМВР - Кърджали старши комисар Атанас Илков.
      
Проверени бяха 27 водачи на моторни превозни средства. Констатирани бяха 10 нарушения на ЗДвП и за тях бяха съставени 6 акта и 4 фиша. Най-често срещаното нарушение се оказа непоставен обезопасителен колан както от водачи, така и от пътници. В хода на акцията беше задържан шофьор, извършил нарушение.    
Анжелина Тотева, заместник-председател на ДА „Безопасност на движението по пътищата“, подчерта, че около 20 процента от загиналите при пътни инциденти на година в България са пешеходци и проведената акция е повод да се акцентира на опасностите при шофиране с превишена скорост, отклоняване на вниманието при използването на мобилен телефон и рисковете при пътуване без обезопасителен колан.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай