Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова получи своята корона

Първият поздрав към Царица Роза 2021 и към жителите и гостите на Казанлък отправи Кметът Галина Стоянова

Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова получи своята корона | StandartNews.com

Кметът галина стоянова: 118-те Празници на розата ще разнесат традицията и духа на Казанлък – силен и пазен столетия! Духът на Казанлък е преди всичко красив, миролюбив, човеколюбив!

53-та Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова бе коронясана и получи жезъла на властта тази вечер на площад „Севтополис“ в Казанлък. Тя влезе във владението си и помаха на казанлъчани и техните гости от своя трон. Царица Роза 2020 Мария Петрова честити новата корона за Александра Хаджихристова и поздрави казанлъчани за празника: „За мен бе чест да бъда Царица Роза 2020, въпреки трудните времена на пандемия. Истинско царуване, изпълнено с много положителни емоции! Успех!“, пожела тя.

Поздрав към Царица Роза 2021 и към жителите и гостите на Казанлък отправи Кметът Галина Стоянова: „За първи път от много време се събираме на този хубав площад. Време, което беше трудно, изпълнено с много болка и човешка загуба. През 2020 година всички разбрахме, че най-важното е да запазим духа и традицията на Казанлък.“, започна приветствието си тя. „Затова тази сутрин на честването на Деня на Казанлък наградихме всички казанлъчани, които отдадоха сърцето, здравето и всички усилия, за да запазим човешките животи. Това са нашите лекари, медицинските сестри, доброволците от ковид отделенията. Поклон! Аплодисменти за тях!“, призова Галина Стоянова. „Заедно с тях наградихме ученици, учители, дейци на културата, които въпреки болката, сътвориха всичко най-красиво, за да се чува името на Казанлък по света. На тях благодаря! На всички казанлъчани, които бяха на своите места, които бяха сърдечни, човеколюбиви, доброжелателни и направиха така, че единението да ни дава сили и болката да не ни сломи! Благодаря Ви, Казанлък!“, заяви Кметът на Казанлък. Тя приветства чуждестранните делагации от побратимени градове на Казанлък от Верия, Гърция, Община Кочани, Македония и приятели от Ломжа, Полша с благодарност, че са се осмелили да дойдат и да празнуват заедно с нас. „118-те Празници на розата ще разнесат традицията и духа на Казанлък, който е силен и пазен столетия, който ще пребори всички несгоди. Духът на Казанлък е преди всичко красив, миролюбив, човеколюбив и такъв ще остане в казанлъчани. Бъдете здрави, силни, единни и благословени!“, пожела Кметът на Община Казанлък на своите съграждани!

Церемонията по коронясване на Царица Роза 2021 тази година бе реализирана от Общински театър „Любомир Кабакчиев“. Тяхното представяне в тазгодшния Празник на розата е изцяло подчинено на тематика за културата и бита на древните траки. Затова и ритуалът по коронясване е пресъздаден в тази стилистика. Двете царици пристигнаха до сцената на колесница, копие на древнотракийска от преди 2 500 години. Традицията от последните години се завърна към церемонията от преди много години. Не миналогодишната Царица Роза Мария Петрова 2020, а Цар Севт III положи короната на главата на Александра, придружавана от подгласничките Тиара Братованова и Ивона Габарова.

С церемонията по коронясване на Царица Роза 2021 118-те Празници на розата в Казанлък навлизат в своята кулминация. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай