Трима старозагорци покориха най-високия връх в Африка

Изкачването на 6-хилядника беше в памет на алпиниста Атанас Скатов

Трима старозагорци покориха най-високия връх в Африка | StandartNews.com

Старозагорските височинни туристи Калин Иванов, Пламен Димов и Павел Цонев се завърнаха след успешна експедиция за покоряването на връх Ухуру в планината Килиманджаро в Танзания, висок 6000м.Днес в Община Стара Загора те бяха приветствани от началникът на отдел „Спортни дейности“ Петко Крумов.

„За нас е гордост, че сте развели българския трибагреник на най-високия връх в Африка. Радваме се, че спортът в Стара Загора се развива и млади хора като вас прославят града и страната ни“, каза Крумов.

По време на срещата алпинистите споделиха преживяванията си по време на 6-дневното приключение. „Започнахме изкачването точно в полунощ, за да може да посрещнем изгрева на върха и за наша радост видяхме една прекрасна гледка“, сподели най-опитният от тримата Калин Иванов. Те са категорични, че ще продължат да се занимават с алпинизъм като загатнаха, че подготвят създаването на нов Алпийски клуб в Стара Загора.

Старозагорците получиха подарък от първите два тома от поредицата „Стара Загора:100 портрета“ с пожелание да продължават да покоряват все повече върхове и да бъдат част от тази поредица.

Изкачването на 6-хилядника беше в памет на алпиниста Атанас Скатов, който остана завинаги в полите на планината Каракорум при неуспешен опит за изкачване на връх К2, и включваше 14 любители алпинисти от цяла България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай