Тежки изгаряния на деца от UV лампа в училище

Четири деца са с кожни изгаряния, след излагане на UV лампа в клас

Тежки изгаряния на деца от UV лампа в училище | StandartNews.com

Четири деца са с кожни изгаряния, след излагане на UV лампа в клас. Учениците са в 3-ти клас, в училище в село Бистрица. Лампата била дарена от родител вчера, след като децата от началния курс отново се върнаха в клас.

Такъв тип уреди се използват за дезинфекция. Опитът да се опази здравето на децата обаче довел до изгаряния. Две от децата, които са били на първия чин, най-близо до лампата, са и с най-сериозни поражения. Вчера след училище те са били със силна болка в главата и очите. Другите две са пострадали по-леко, но са на медикаменти, информира NOVA.

А самата UV лампа, според ръководството на училището, е била включена само около час в стаята. Според част от децата – в продължение на часове.

Директорът се извини за случилото се, а родители се колебаят чия точно е вината.

За сина на Гергин Станиславов първият учебен ден след дългата пауза бил изпълнен с еуфория.

„Прибра се в доста добро настроение, радостен. Вечерта след 23.30 ч. се събуди, необичайно за мен, плачейки мъжки сълзи. Не можеше да си отвори очите, доста зачервен в лицето, съответно с изгаряния на кожата, изгаряне на очите, оттам възпаление, болки”, споделя бащата на пострадалото дете.

Заедно със съпругата му започнали да търсят отговор защо детето се чувства зле в групата, с която общуват с останалите родители от класа.

„Беше написано, че през целия ден е била поставена UV лампа, кварцова предполагам, и през всичките учебни занятия тя работела”, каза Гергин.

Други две деца са с по-сериозни поражения, защото са били по-близо нея. Като синът на Мария Мирчева. От ръководството на училището поднесоха извинения на родителите за случилото се.

„Вчерашния ден, знаете, беше първият работен ден за новата учебна година, първия учебен ден за децата от доста време насам. И под влияние на тази еуфория не сме обърнали достатъчно внимание, за което пък се извинявам”, заяви Снежана Нешева, директор на 192-ро СУ „Христо Ботев” в село Бистрица.

Според нея лампата е се е озовала в класната стая, след като майка на едно от децата я дарила, без да уведоми ръководството.

„Имало е учители, разпечатано е кашончето с лампата след 4-тия час, според докладите, които ми предоставиха учителите, които са влизали в тези часове. Просто явно учителят не е бил запознат с действието на това устройство и не е обърнал внимание, че лампата остава включена”, обясни Нешева.

На този етап наказания няма да бъдат налагани.

Учителят на децата е бил за първи път с тях, след като предишната им класна е напуснала от страх да не се зарази с вируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай