ТЕЦ Бобов Дол строи станция за природен газ

Това става паралелно с развитието на проекта за фотоволтаичен парк

ТЕЦ Бобов Дол строи станция за природен газ | StandartNews.com

Съвсем скоро ще стартира изграждането на газоразпределителна станция, която ще бъде използвана за снабдяването с природен газ на ТЕЦ Бобов Дол. Паралелно ще се извършват и дейностите по изграждането на фотоволтаичния парк собственост на дружеството, за който се говори вече година. И двата проекта са част от стратегията за енергийна трансформация и намаляване на въглеродните емисии от производството на енергия в ТЕЦ Бобов Дол.

            „Със синьото гориво, което ще получаваме с помощта на станцията, ще произвеждаме енергия и ще намалим количествата въглища, които използваме.“ каза инж. Любомир Спасов изпълнителен директор на ТЕЦ Бобов Дол.

            Експертът обясни, че газоразпределителната станция ще бъде позиционирана до магистралния газопровод за Република Северна Македония, който минава непосредствено до главния път Кюстендил – Дупница.

            „Трасето до ТЕЦ Бобов Дол е около 2 километра.“ уточни инж. Любомир Спасов.

            Директорът допълни, че оборудването за станцията се очаква да бъде доставено в средата на месец февруари и едва след това ще стартират същинските дейности по изграждането и.

            Дружеството е ремонтирало и пътя, водещ към терена на бившия сгуроотвал при с.Каменик, върху който ще бъде изграден фотоволтаичният парк. Според много експерти това е най-зеленият проект на ТЕЦ Бобов Дол. Съоръжението ще притежава внушителни размери, тъй като ще бъде разположено на площ от над 1 000 декара.

            „Инвестицията във фотоволтаиците ще е за над 100 милиона лева! Целият парк трябва да бъде завършен до 2025 година.“ каза инж. Любомир Спасов.

            В момента горивният микс на ТЕЦ Бобов Дол е съставен от въглища и биомаса, най-често обикновена слама.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай