Сух режим в Пловдив, но само до мача

Съветват хората да отидат да гласуват по-рано, докато е хладно

Сух режим в Пловдив, но само до мача | StandartNews.com

Любителите на футбола, които тръпнат в очакване на финала на Европейското първенство, ще могат на чаша  бира да си гледат мача Италия – Англия. Сухият режим, въведен с кметската заповед  в Пловдив днес от 7 часа, отпада в 20 часа, когато приключва изборният ден. 

Времето в цялата страна е като през юли и перфектно става за море. Ще е горещо и е добре хората, решили да гласуват, да отидат до урните  още сутринта, докато слънцето не е започнало да припича. 

 В сградата, където са разположени секциите, се влиза с маска и не се сваля, докато не излезеш навън. На информационните табла в коридора са посочени подробни указания и избирателите могат да проверят още веднъж какъв е номерът на бюлетината на предпочитаната партия или коалиция.  Подробно са описани и стъпките при машинно гласуване. 

Техниците, които обслужват машините, препоръчват да ползваме дезинфектант за ръце, преди да пристъпим към гласуването.  От ЦИК препоръчаха общините да закупят ръкавици за еднократна употреба, но първо, това е огромно количество ,второ,  слагане на ръкавици отнема още повече време, отколкото  самото гласуване.  

Всички граждани, които за първи път бяха изпробвали  устройствата по време на тестването, твърдяха, че те са лесни. Една от препоръките на комисията е да не бързаме да откъсваме разпечатката, защото може да се увреди машината.  Бюлетината, подобна на фиш, се сгъва на две и се пуска в урната. Внимавайте да не се отвори, ако искате да запазите в тайна вота. 

Членовете на комисиите нямат право да помагат, но и на изборите на 4 април те упътваха избирателите за бутоните, застанали зад машината така, че да не виждат екрана. Хартиени бюлетини ще се пускат в ход само при условие, ако машината е излязла от строя и повече от половин час не може да се поправи.

Техниците са на повикване  през целия изборен ден и до 10 минути са длъжни да се явят в секцията, ако има проблем с устройството. 

В Пловдив се гласува  в 473  секции. Сред тях  три са разкрити за хора с тежки увреждания, поискали мобилна урна вкъщи, а също така 9  секции в лечебни заведения. Депутати ще се избират в следствения арест и пловдивския затвор. 

От община Пловдив напомнят, че граждани с трайни увреждания, които искат да отидат до урните, но са затруднени, могат да подават заявки  за специализиран транспорт до 17 часа  на телефони: 032/962478 и 0887484884.

Районната избирателна комисия – Пловдив  се помещава в 7-ма палата на панаира.  През целия ден РИК – 16 приема сигнали на телефони  032 625 556 и 032 628 024, а също така на  email: [email protected]

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай