Стръвница тропа по селските врати посред бял ден

Мечката разбива прозорци и врати, прескача огради, влиза в дворовете

Стръвница тропа по селските врати посред бял ден | StandartNews.com

В селата в Арденското корито хората са в паника от нападения на мечка. "През ден са нападенията над домашни животни, насред село и посред бял ден, заяви кметът на смолянското село Могилица Милко Кисьов, пише Марица.

Той предупреди, че хората са готови на крайни мерки, за да опазят живота си, ако държавата не им осигури бърза и адекватна защита.

В района на селата Могилица, Арда, Горна Арда край границата с Гърция местните са убедени, че има 15 мечки, които се умножават след всяка зима. Още от пролетта те алармираха са внушителен брой на популацията.

От около месец и половина нападенията в оборите в самите села Могилица, Буката, Арда, Черешово, Потока, Горна Арда зачестиха многократно и вече са умъртвени над 10 домашни животни - овце и телета, посочва Кисьов.

Мечката разбива прозорци и врати, влиза спокойно в дворовете посред бял, прескачайки огради, разхожда се из селата без страх.

"Последно дори е блъскала да влезе рано сутринта в четвъртък по входната врата на къщата на Хари Тютюнаров в Арда, след като е убила в обора му две животни и е заровила част от труповете им в градината на семейството. Ден преди това уби животно в двора на комшиите му.

Хората са ужасени да не нападне и тях. Тази мечка вилнее тук от няколко години, научава и малките си да ядят месо и да не се страхуват от хората. Дори да се отстреля, малките й ще създават проблеми, защото са научени да влизат спокойно в селата. Трябват незабавни и адекватни мерки! Мечките ли са по-важни или хората! Който иска да пази мечките, да си ги взима и да си ги гледа! В селата вече ги е страх да ходят по градините и дворовете си, мечките ходят все едно са си у тях", гневи се Кисьов. 

Мечката-нахалник има джипиес нашийник и местоположението й се знае във всеки момент. Преди две седмици тя беше първата преселена с разрешително от МЗХГ на около 20 км от района на Могилица, но се върнала.

"Преселиха я, но тук остана едно от мечетата й и явно се е върнала даже озлобена, заради мечето си", казва Кисьов.

От снимките от фотокапаните в района се вижда, че край Могилица има 7-8 мечки, а в цялото Арденско корито са общо към 15.

"Никога не е имало толкова много мечки в района, а на фотокапаните се вижда, че заради тях не се мярка никакъв друг дивеч", казва Кисьов.

От селата настояват проблемната мечка да бъде или изселена с малките си в затворен парк, или да бъде отстреляна, само въпросът да се реши незабавно. 

"Още тази сряда сме подали искане в МЗХГ за издаване на разрешително за отстрел на на животното", каза Румен Ефтимов от ЮЦДП- Смолян. Горските също се надяват на бърза реакция от институциите, за да се вземат спешни мерки за стръвницата. 

От началото на годината в Смолянска област има издадени две разрешителни. Едното беше реализирано наскоро в ДГС -Триград, а другото е за мечка в село Давидково, която все още не е убита.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай