Стотици уважиха празника на Варна

Празничният ден започна със Света литургия и благодарствен молебен, стотици се включиха в литийното шествие

Стотици уважиха празника на Варна | StandartNews.com

Със Света литургия и благодарствен молебен, отслужени от митрополит Йоан в Катедралния храм "Успение Богородично" започна празничният ден за варненци - празникът на Варна 15 август, Свето Успение Богородично. Малко след на площад "Св. Св. Кирил и Методий" това бяха идигнати знамената след което тръгна литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица. То бе водено от кмета на града Иван Портник. Заедно с него сред официалните лица бяха областният управител Стоян Пасев, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов, народни представители, зам.-кметове,общински съветници, районни кметове. Редом с тях бяха и генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, почетни консули, граждани.

Празничният ден продължава с богата програма. По традиция в 20 часа в Летния театър ще започне церемонията по връчване на почетни звания и отличия. За доброто настроение на зрителите ще се погрижат ансамбъл „Варна“, камерният ансамбъл "Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния", квартет "Светоглас", Донко Марков и група "Вакали".

От 20.30 часа на пл. "Независимост" започва традиционният концерт със солисти и оркестър на Държавната опера във Варна, с диригент Кръстин Настев.

В 20 часа започва и празничният концерт на свободната зона на пристанището. Водещи на концерта ще бъдат Дамян Попов и Мария Накова– Миа. Публиката ще забавляват хип-хоп формацията Connection Crew, победителят от „Гласът на България” Атанас Кателиев и финалистите Кирил Хаджиев – Тино и Христиан Ненов, Славин Славчев и група „Julian’s Laughter”, Ицо Хазарта, 4Magic, Ева Пармакова, италианският DJ Fabrizio Parisi и TITA. Кулминацията на вечерта ще бъде участието на гръцката звезда Claydee.

Около 23 часа ще започне празничната заря, която тази година за първи път ще бъде изстрелвана от морето. За целта във водите са монтирани 3 понтона, намиращи се на 120 м от брега. Заедно със зарята ще има и пироефекти от кея на военноморската база. Най-добре зарята ще може да се наблюдава от зоната край Морската гара.

Събитията, свързани с празника на града, са организирани от Община Варна със съдействието на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай