Старозагорски атлети отново са част от отбора на България в игрите Спешъл Олимпикс

Община Стара Загора отново подкрепя своите спортисти и прави възможно участието им в шампионата

Старозагорски атлети отново са част от отбора на България в игрите Спешъл Олимпикс | StandartNews.com

Успешно са регистрирани и тече активна подготовка по бадминтон на атлетите Тянка Георгиева и Стоян Георгиев от Дневен център „Св. св. Козма и Дамян“ – Стара Загора с треньора им Слънчезар Цанков за Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин.

 45-годишната Тянка и 22-годишният Стоян ще представят спорта, страната и града си. Община Стара Загора отново подкрепя своите спортисти и прави възможно участието им в шампионата.

В периода 17 – 25 юни 2023 година Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 190 национални делегации.

В рамките на игрите за пръв път ще бъде проведен Глобален форум за приобщаване, на който се очаква да бъдат обсъдени и приети мерки в световен мащаб за повече участие и прекратяване на дискриминацията спрямо хората с интелектуални затруднения и увреждания. Събитието е предвидено за 17-18 юни в Търговския център в Берлин.

Националната делегация на Спешъл Олимпикс България е от 40 атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче (1 мъж и 1 жена), бадминтон (1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване (2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6-ма атлети с интелектуални затруднения и 4-ма партньори без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени). Делегацията е най-многочислената от началото на програмата в България и за пръв път с участие в отборни спортове.

На 9 юни 2023, петък, от 13.00 ч. в Пресклуб „България“ (Национален стадион „Васил Левски“, гр. София) ще се проведе пресконференция за изпращане на националната делегация на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023.

 Участие ще вземат д-р Христо Христозов, национален директор на Спешъл Олимпикс България, атлетът Нина Ал Рифаи от отбора по баскетбол и медалист от Световните летни игри в Абу Даби‘2029, атлетът Виктор Христов, представител на атлетите на Спешъл Олимпикс България, от отбора по конна езда, проф. Антонио Антонов, главен треньор на националните отбори и изпълнителен директор  на БФ по хокей на трева (БФХТ), д-р Йорг Шенк, президент на БФХТ, проф. Мариана Борукова, национален треньор по баскетбол, преподавател в Национална спортна академия „Васил Левски“, Филип Виденов, изпълнителен директор на Българска федерация по баскетбол, Люба Аргилашка и Стоица Аргилашки (ездови клуб Конкур), национални треньори по конна езда на Спешъл Олимпикс България, Димитър Бобев, генерален секретар на Българска федерация по плувни спортове, Володя Златев, президент на Българската федерация по бадминтон, Румен Русинов, Ротари Клуб София Интернешънъл, Диана Банчева, програмен координатор на Спешъл Олимпикс България.

Подготовката за участието на атлетите и техните партньори се провежда с подкрепата на общините Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Любимец, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сандански, Свиленград, Смолян,  Стара Загора, Столична община. Спомагат с партньорство Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по бадминтон, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по конен спорт, Българска федерация по плуване, Българска федерация по силов трибой, Българска федерация по тенис, Българска федерация по хокей на трева и техните местни спортни клубове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай