Старозагорска учителка беше отличена с ордена „Академични палми“

Орденът „Академични палми“ е трети по ранг във Франция след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги

Старозагорска учителка беше отличена с ордена „Академични палми“ | StandartNews.com

На тържествена церемония днес учителката по френски език на поколения старозагорски ученици Яна Ковачева беше отличена с орден  „Академични палми“. Тя получи признание за дългогодишните си успехи в областта на преподаването и разпространението на френски език и франкофонска култура в България. Високото признание беше връчено лично от посланика на Франция в България-Флоранс Робин.

Тя припомни факти от дългогодишната кариера на Ковачева, като подчерта богатия ѝ професионален опит и съпричастност в развитието на френската култура.„ Вие упражнявате Вашата професия вече 37 години с изключителна енергия и отдаденост. Аз съм изключително горда да Ви връча тази награда от името на министъра на образованието на Франция Вие сте кавалер на „Академичните палми “, каза по време на церемонията н.Пр. посланик Робин.От своя страна Ковачева благодари за високото отличие на френската държава и допълни, че през годините е получавала подкрепа от проф. Минко Балкански.

Орденът на академичните палми е държавно отличие на Франция, учредено през 1955 г.То води началото си от почетен знак, създаден с декрет на Наполеон от 1808 г. Първоначално с него се награждават само университетски преподаватели и служители. По-късно с ордена се награждават и личности с непедагогически професии, които имат заслуги към образователната система, културата и френския език.

Орденът „Академични палми“ е трети по ранг във Франция след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги. 

На церемонията присъстваха още преподавателят Теодосий Теодосиев, вицепрезидентът на „Алианс Франсез“ Стара Загора Велизара Цонева и гости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай