Стара Загора си партнира с „Клъстер Тракия икономическа зона“

Домакинът запозна гостите с новия етап на развитие на ТИЗ

Стара Загора си партнира с „Клъстер Тракия икономическа зона“ | StandartNews.com

Зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова посети Центъра за професионално обучение „Тракия“ в Индустриална зона Раковски, част от Тракия икономическа зона (ТИЗ). По време на обиколката тя и председателят на „Клъстер Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев  обсъдиха възможностите за сътрудничество между Община Стара Загора и „Клъстер Тракия икономическа зона“  в осъществяване на образователни проекти.

„Впечатлени сме от визионерското мислене на екипа на „Клъстер Тракия икономическа зона“ и конкретно на неговия председател инж. Пламен Панчев, както и изградената при вас симбиоза образование – бизнес“, обобщи Иванка Сотирова. Тя  поздрави екипа и за работата с родителите, които да насочат децата към правилния професионален избор, както и за това, че в центъра се обучават ученици и от селата, не само от Пловдив. „Трябва да си партнираме, за да имаме успехи, а не да се самозатваряме, една от слабите черти на нашата нация“, подчерта още зам.-кметът.

Инж. Пламен Панчев добави, че двете близки общини могат да си бъдат полезни в изработването на проекти, свързани с образованието, както и с професионалната квалификация и преквалификация на фирмения персонал.

Домакините представиха  подробно с успешния образователен модел на Центъра за професионално обучение „Тракия“ в Индустриална зона Раковски. В центъра, първият по рода си в България, ситуиран и обслужващ бизнеса в индустриална зона, освен, че се квалифицират и преквалифицират служители от компаниите в ТИЗ, ученици от 4 професионални гимназии от Пловдивска област провеждат учебната си практика в съвременна материално-техническа база.

„Преди месец на среща с американското посолство, с Фондация „Америка за България“ и Американската търговска камара коментирахме, че Центърът за професионално обучение „Тракия“ трябва да се мултиплицира, първо в Стара Загора и Бургас, а след това и в други части на България. Затова дойдохме на място да видим как да „копираме добрия пример“ и как да си сътрудничим“, посочи по време на дискусията Олег Стоилов, председател на УС на Търговско-промишлената палата в Стара Загора

На срещата присъстваха още Татяна Димитрова - началник на Регионално управление на образованието- Стара Загора, Надя Захариева - програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ на Фондация „Америка за България“, директори на професионални гимназии и бизнесмени .

Домакинът запозна гостите с новия етап на развитие на ТИЗ -  нулево-въглеродни индустриални зони, с което реално България е пионер в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай