Стара Загора посрещна пътуваща изложба "110 години Българска бойна авиация"

Стара Загора посрещна в парк „Пети октомври“ пътуваща изложба на Военновъздушните сили

Стара Загора посрещна пътуваща изложба "110 години Българска бойна авиация" | StandartNews.com

Стара Загора посрещна в парк „Пети октомври“ пътуваща  изложба на Военновъздушните сили, осъществяваща се по повод 110 години от Одринската епопея, откъдето започва своя път славната българска бойна авиация. Организатори на военната експозиция са Командването на Военновъздушните сили на Република България, представящи в различни градове своята пътуваща изложба с авиационни снимки. Началото на официалното откриване даде Представителния духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада, който изпълни новия химн на ВВС – „Марш на летеца“, по музика на първия български авиатор Радул Милков.

„Искам да ви поздравя и да ви благодаря, че Стара Загора е един от градовете, в които гостува тази великолепна изложба. За нас е чест! Градът ни има богато авиационно минало, Летище Стара Загора е част от нея и нашите предци го помнят и говорят за него и до днес. Поздравявам и Български пощи, които участват днес в събитието и придават допълнителен завършек на днешната експозиция. Вярвам, че с тази изложба, все повече млади хора ще бъдат желаещи да се присъединят към професията, символ на смелост, гордост и предизвикателство. На добър час!“, поздрави гости и организатори зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева.

Заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев официално откри изложбата. „За мен е удоволствие да бъда днес тук. Стара Загора е тясно свързана с историята на българските Военно въздушни сили. Летището в близост до града е действало още по времето на Втората световна война, когато тук е била базирана германска авиопилотна работилница. Историята му продължава още дълго в работа на ВВС. Въпреки неговото закриване, в Стара Загора все още има формирование на въздушните сили, поради тази причина ние решихме да покажем тази изложба и тук, за да може старозагорци и гости на града да се насладят на историята“, каза по време на откриването бригаден генерал Петьо Мирчев.

Изложбата съдържа 60 платна, в които са запечатани моменти от ежедневието на родовете авиация – изтребителна, щурмова, транспортна, вертолетна и останалите родове войски от състава на ВВС – зенитно-ракетни и радиотехнически.

За първи път бе изнесен филателно-пощенски щанд, съвместна инициатива на Командването на ВВС и Българската филателия и нумизматика към Български пощи, където жители и гости на града могат да закупят тематични марки, свързани с авиацията и историята на град Стара Загора.

Платната, събрала цели 110 години от работата на ВВС, могат да бъдат разгледани до 26 май.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай