Стара Загора отново е столица на академичния спорт

Стара Загора посреща за трети път Национална Универсиада

Стара Загора отново е столица на академичния спорт | StandartNews.com

Стара Загора посреща за трети път Национална Универсиада. В дните от  9 до 13 май повече от 1200 студенти, преподаватели, спортисти, от 25  висши учебни заведения в страната, ще премерят умения, талант и хъс за медали в спортните бази в града. 13 вида спорт ще разкрият потенциала на младите хора.

„Изключително сме щастливи, че за трети път е гласувано доверие на община Стара Загора и Тракийски университет да бъдем домакини на такова мащабно събитие. Това показва, че се справяме добре с организацията и това прави нашия град предпочитано място за провеждане на събитието”, каза ресорният зам.-кмет на общината Красимира Чахова. Стара Загора бе домакин на Универсиадата и през 2017 година, когато градът бе обявен за Европейска столица на спорта, а след това и през 2021 година. Началото на Универсиадата е на 9 май, а официалното откриване ще бъде ден по-късно – 10 май, на площада пред Общинска администрация от 19.00 часа.

„Националното студентско спортно събитие се реализира благодарение на кмета на общината – Живко Тодоров и ректора на Тракийския университет – проф. д-р Добри Ярков, които приеха предложението на Асоциацията за университетски спорт “Академик” (АУС) да бъдат домакини, точно когато АУС отбелязва 30 години от своето създаване”, посочи проф. Димо Гиргинов, член на УС на „Академик” и председател на Университетски спортен клуб на Тракийски университет. Проф. Гиргинов отбеляза, че през годините в университетските шампионати участват 5 хиляди студенти – спортисти, а финалите им са всъщност Универсиадите. „Домакинството на Стара Загора за трети път показва високата оценка, която е получила организацията му в предходните години. И през тази година имаме възможност да превърнем заедно градът в столица на университетския спорт в България”, подчерта проф. Гиргинов. Той отбеляза и друго важно събитие, което се е случило през годината за старозагорската Алма матер – откриване на нова спортна специалност – „Педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай