Събота,

"София филм фест на брега" акостира в Бургас

От: Матей Бонев -
"София филм фест на брега" акостира в Бургас
A
A
A


   "София филм фест на брега" - така се нарича морското продължение на софийския кинофестивал. Той започва днес и ще продължи до 22 март. Прожекциите са  в общинското кино "АБ" в сградата на драматичния театър "Адриана Будевска". Общо 18 филма ще видят зрителите в морския град от официалната програма на "София филм фест". Специално жури с председател проф. Георги Дюлгеров ще определи победителя и носител на голямата награда на община Бургас "Сребриста чайка". 
 Успоредно с това зрителите ще гласуват след всеки филм по шестобалната система, а на лентата с най-висока оценка ще бъде присъдена наградата на публиката "Сребриста чайка". За втора година младежко жури ще оценява късометражните филми от програмата "Джеймисън". Фаворитът ще получи наградата на областния управител - грамота и златен плакет. Още един от късометражните филми ще бъде отличен с наградата  на Зонта Клуб- Бургас.
  Освен българските късометражни филми от конкурсната програма "Джеймисън", в рамките на фестивала ще бъдат показани общо 6 български филма - "Живи комини", "Прасето", "Ирина", "Áга", "Миниатюра за пиано". Прожекцията на "Трампа" (1978) -  е посветена на талантливата бургаска поетеса, кояято напусна този свят само на 17 г..
  За първи път "София филм фест на брега" организира и киноклас, воден от режисьора Надежда Косева. Уоркшопът ще се проведе в 3 етапа и ще предостави възможност на участниците да пресъздадат своя интерпретация на епизоди от филма "Ирина" на самата Надежда Косева. 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички