Събота,

Сметището в Разград има още 18 месеца живот

От: Станка Христова -
108
Сметището в Разград има още 18 месеца живот
A
A
A

Спешно е необходимо да се разшири  регионалното сметище в Разград, защото  сегашният му капацитет ще бъде запълнен до  август 2021 година. Това стана ясно по време на среща на кметовете от 7-те лудогорски общини, проведена в Разград.
Кметската управа на областния град  предложи за изграждането на нова клетка в регионалното депо за отпадъци, където складират болклука си всички общини от областта, да се използват 6,6 млн. лева, от отчисленията на местните бюджети, внесени по сметката на РИОСВ в Русе. От 2011 година досега в този фонд са натрупани близо 11 млн. лв., обясни кметът на Разград Денчо Бояджиев.

Градоначалниците на малките общини поискаха подробна финансова обосновка за проекта, която да представят за обсъждане пред местните си парламенти. Кметът на община цар Калоян Дауд Аляовлу припомни, че има решение на кметовете на депото да се построи  компостираща и сепарираща  инсталации.

Проектът за преработка на отпадъците, чиято стойност е 4,6 милиона лева, е в риск, обяви заместник-кметът на Разград Добрин Добрев,  който е част от новия управленски екип в общината, избран през октомври 2019. Заради забавени от предходната кметска администрация срокове, управляващият орган е поставил под мониторинг изпълнението на тази разработка. Добрев каза, че се надява изборът на изпълнител по ЗОП да приключи до април 2020, за да се осъществи строителството в предвидените срокове.

За да се избегнат кризи с боклуците, кметовете на общини в област Разград ще се срещат всеки месец, за да обсъждат проблемите с управлението на отпадъците, стана ясно по време на срещата.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички