След пожара в Сопот: Какви са щетите

Част от хората няма да могат да се върнат по домовете си

След пожара в Сопот: Какви са щетите | StandartNews.com

Част от хората в опожарения снощи блок в Сопот няма да могат да се върнат по домовете си. При потушаването на огъня 12 от апартаментите са наводнени. Пострадалите се надяват на помощ от общината за възстановяване на щетите, предаде БНТ.

Пожарът обхвана покрива и подпокривното пространство на сградата. В гасенето на огъня се включиха над 20 огнеборци от Карлово и Пловдив. Потушаването на пожара продължи над 8 часа, като се наложи да бъде спряно и електрозахранването. И днес блокът е без ток. Хората все още са в шок.

"Малкият дявол, това ако беше станало през нощта щеше да бъдат още по-големи щетите", казва един от потърпевшите.

"Децата много са стресирани, защото са били вътре, всички много тежко изживяваме нещата", сподели Ненка Иванова.

Хората, които живеят на последните два етажа в блока няма да могат сега да се върнат по домовете си, тъй като по стените и таваните на жилищата им все още се стича вода, наводнена е и цялата им покъщнина. Докато не бъде извършен ремонт на домовете им, се налага да живеят при близки или познати.

"Цял живот сме се трепали сами, и мъжът ми почина преди една година и всичко сега се струпва, всичко изнасяме, всичко е мокро, ще караме на вилата, напред-назад", каза Ненка Иванова.

Пострадалите се надяват да получат финансова помощ от общината.

"Или еднократна помощ от общината или от държавата, ще видим, ще проверим", каза Станислав Стоенчев - кмет на Община Сопот.

Причина за пожара е запалил се комин. Ситуацията е била допълнително усложнена от силния вятър, довел до разрастване на огъня.

От пожарната напомниха, че за да не се стига до подобни инциденти комините трябва да бъдат почиствани поне два пъти годишно. Добре е и собствениците на жилища да ги застраховат срещу пожари и природни бедствия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай