Шок! Събарят част от крепостната стена в Созопол

Част от възстановения зид е незаконен, попада в частен имот

Шок! Събарят част от крепостната стена в Созопол | StandartNews.com

Част от историческата крепостна стена в Созопол, която бе възстановена по проекта Старинен Созопол преди години, ще бъде съборена. Това предвижда решение на съда в Бургас. Причината е, че попада в частен имот.

Решението бе постановено преди броени дни по дело, заведено от собственика на имота срещу местната власт.

https://stock.evgenidinev.com/photo/sozopol-41197d2.jpg

Магистратите са постановили община Созопол незабавно да премахне тази част от крепостната стена, която попада в частния имот. Общинарите са възразили, че градежът е историческа ценност, която не подлежи на премахване, но от събраните доказателства е установено друго. Назначената експертиза е показала, че във възстановената част няма древни руини, оцелели през вековете. Частта от стената, която попада в частния имот, е строеж на десетина години. Вещото лице установило, че всъщност дебелият зид е построен по проект ”Консервация и реставрация на разкрити археологични структури: крепостни зидове, кули и други съоръжения от крепостната система ”Старинен Созопол”.

Преди да започне градежът, гл.архитект  на Община Созопол издал и надлежно разрешение за строеж № 34/02. 03.2011г., което засегнало имота на ищеца. Веднага след изграждането му, станало ясно, че част от крепостната стена попада в частен двор. Стопанинът веднага завел съдебно дело пред Административния съд, с което атакувал първо строителното разрешително и съдът го отмени в тази му част, с която се засяга частната собственост. След като местната власт не предприела мерки да премахне част от зидовете, собственикът завел второ дело, като предявил и негаторен иск. В процеса е установено, че  в имота му попада 4 метров зид с дебелина от 1,8 м, който заемал близо десетина квадрата от двора. Освен това огромната крепостна стена затворила и малка уличка, която осигурявала достъп на собствениците до морето, разказва съдебната сага агенция „Монитор”.

https://sozopol-foundation.com/wp-content/uploads/2014/04/Europa-Nostra.jpg

Назначената съдебна експертиза категорично е установила, че архитектурната стена не е историческа ценност, а  нов строеж по смисъла на закона, поради което и съдът е разпоредил частичното й премахване. В заключението на вещото лице се казва, че не са установени никакви видими следи от съществуващ старинен архитектурен паметник, каквито са аргументите на общината. Според експерта стената била новоизградена, а не възстановена. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Бургас. Възстановената стена обаче вече се е превърнала в емблема на града и събарянето на част от нея предизвиква противоречиви мнения в созополчани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай