Събота,

Ще прелеят ли язовирите в страната

От: Мартина Суботинова -
198
Ще прелеят ли язовирите в страната
A
A
A

Заради интензивните валежи днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров провери част от комплексните и значими язовири в страната, включително за това дали е осигурена проводимост на речните корита за поемане на очаквания приток. Информацията е на екоминистерството.

Язовир "Камчия" вече е със запълване над 98% заради увеличения приток. След достигане до максимален обем, постъпващият приток ще се използва за напълване на язовир "Г. Трайков", което ще даде възможност за осигуряване на необходимите водни количества и за промишлено водоснабдяване в района на Девня.

Експерти от Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР) заявиха след проверка, че проводимостта след язовир "Камчия" е осигурена.

Проверката включи и язовирите "Искър" и "Панчарево", както и речното корито на река Искър. Установено беше, че в язовир "Искър" има достатъчно свободен обем за поемане на очаквания приток. Проводимостта е осигурена, като само в отделни участъци е налична храстовидна и дървесна растителност.

При инспекцията на язовир "Копринка" стана ясно, че към момента има свободен обем от около 39 млн. кубика, като с месечния график е създадена организация за контролирано провеждане на водите чрез ВЕЦ към гр. Стара Загора и Сливен.

Насочени са обеми и към язовир "Жребчево", чийто общ обем към днешна дата доближава 300 млн. кубика. Към момента неговият свободен обем е около 120 млн. кубика, който е достатъчен за поемане на очаквания приток.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията