Понеделник,

Шампионската лига по ветроходство идва в Бургас

От: Стандарт -
165
Шампионската лига по ветроходство идва в Бургас
A
A
A

Най-добрите български ветроходци се състезават, за да спечелят правото да представят България на международното SAILING Champions League през 2022.

От 10-ти до 12-ти септември Бургас се присъединява към семейството на градовете домакини на  шампионската лига по ветроходство. Организатор на престижната надпревара в България е BORA Sailing, в партньорство и любезното домакинство на Яхт-клуб „Порт Бургас“. В акваторията на Пристанище Бургас, на броени метри от кея, гражданите и гостите на града ще могат да се насладят на емоцията и тръпката на състезателното ветроходство.

В световен план това е инициатива на  ISLA (INTERNATIONAL SAILING LEAGUE ASSOCIATION), целяща популяризирането, развитието и успеха на ветроходството като националната лига. Форматът включва 23 страни участници, 300 клуба, над 3 000 ветроходци и повече от 100 състезания в Европа. Наред с България, част от лигата са страни като САЩ, Швейцария, Великобритания, Русия, Белгия, Финландия и други.

„Превръщането на Бургас в нервен център за ветроходния спорт е наша мисия, която постепенно успешно изпълняваме! След проведените три европейски първенства в класовете "420", "470" и "Оптимист", за които получихме изключителни суперлативи, следва поредната иновативна спортна атракция.  Съвместно с BORA Sailing  ще направим Бургас част от нов за България ветроходен формат!“ – сподели Евгени Мавродиев, председател на Яхт клуб „Порт-Бургас“.

Състезанието е изключително оспорвано и атрактивно както за участие, така и за наблюдение. Ветроходците ще се състезават с еднотипни лодки Laser SB20, в много на брой кратки гонки, което предвещава и огромната динамика и конкуренция във формата. Състезанието ще бъде клубове срещу клубове – Fleet race с 4 еднотипни лодки SB20, а този тип надпревара е изключително подходящ за цялата ветроходна общност – както за опитни ветроходци, така и за начинаещи като част от отбор.

Тазгодишната програма на шампионската лига включва преминалия във Варна кръг през юни, този в Бургас и завършващата регата в Язовир Искър през Октомври. Победителите от трите събития тази година ще решат кои два КЛУБА да отидат на квалификации на Sailing Champions League (SCL) през 2022.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията