Съдът отмени отказа на община Самуил за изграждане на торохранилище

Спорът между фирма "Агротайм" от Исперих и местната управа в Самуил датира от 2018 година

Съдът отмени отказа на община Самуил за изграждане на торохранилище | StandartNews.com

Мълчаливият отказ на кмета на община Самуил доктор Бейтула Сали, което спира изграждането на торохранилище на територията на кметството, е незаконен. Това постанови административният съд в Разград в отговор на жалба на исперихската фирма „Агротайм”, която иска да инвестира в лудогорската община в съоражение за съхранение на животински отпадъци. Магистратите считат, че кметът е бил длъжен да обяви отказа си с нарочна заповед, в която да посочи мотивите за несъгласието си.
Спорът между агрофирмата от Исперих и местната управа в Самуил датира от 2018 година. Докато  кметът бавеше преписката, жителите на четири села от общината се вдигнаха на протест срещу  инвестиционното намерение на „Агротайм”. Местните хора считат, че плановете за изграждането на лагуна за течна тор с обем от 20 хил. куб. метра в землищата на техните селища ще замърсява околната среда и ще влоши качеството на живот там.
От дружеството „Агротайм” контрират, че проектът им отговаря на най-високите екологични станрати и опасност за природната среда няма. Компанията, която е един от най-големите производители и износители на зърно у нас, има и свинеферма в Исперих, в която се отглеждат 45 хиляди прасета. Фирмата планира да изгради още 3 лагуни в разградска област, където да складира отпадъците от животновъдното си стопанство.
Още не е ясно дали  кметството в Самуил ще  приеме решението на съда в Разград или ще обжалва пред ВАС. Общината е осъдена да плати и разноските по съдебното дело, които възлизат на 1300 лева.

Станка Христова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай