С ритуално зарязване на университетските лозя Тракийски университет отбеляза Трифон Зарезан

Молебен за здраве и плодородие отслужиха свещеници от Старозагорската света митрополия

С ритуално зарязване на университетските лозя Тракийски университет отбеляза Трифон Зарезан | StandartNews.com

По традиция Тракийски университет и тази година  отбеляза Трифон Зарезан, като спази обичая “Ритуално зарязване на университетските лозя”, който се провежда всяка година на територията на Академичен технологичен комплекс - в лозовия масив, използван за учебно-опитни цели на студентите. 

Молебен за здраве и плодородие отслужиха свещеници от Старозагорската света митрополия. Ректорът проф. Добри Ярков поздрави гостите, които уважиха празника: „Уважаеми гости, за мен днес е един голям празник и е привилегия, че мога да Ви поздравя. Тракийският университет е университет на традициите и това го показваме с нашите 100 годишни факултети - Аграрен и Ветеринарномедицински. Ние искаме да възпитаваме нашите студенти в традициите, християнските ценности и любов към земята и българското. Ние стъпваме на здравите традиции и гледаме напред.“ 

След приветствието ректорът проф. Ярков, проф. Диян Георгиев – декан на Аграрния факултет и д-р Емил Димитров – директор на Академичен технологичен комплекс, под звуците на гайда, зарязаха университетските лозя и ги поляха с руйно червено вино: “Нека и тази година да е плодородна, лозята да са пълни с гроздове, а бъчвите -  с божествено вино!”

Гости на празника бяха представители на местна и държавна власт, партньори и приятели на Тракийския университет.

За доброто настроение на празника се погрижиха фолклорен ансамбъл „Настроение“, гайдарят Слави Славов и певицата Гергана Господинова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай